Mult aşteptatul verdict în cazul lui Alberto Contador a fost făcut public de către Federaţia Spaniolă de Ciclism, federalii de la Madrid hotărând suspendarea rutierului pe o perioadă de un an, fapt care atrage după sine deposedarea spaniolului de titlul obţinut anul trecut în Marea Buclă.

În urma controlului de rutină realizat pe data de 21 iulie, la Pau în timpul Turului Franţei din 2010, Contador a fost depistat pozitiv cu clenbuterol (o substanţă care stimulează funcţiile pulmonare, cu efecte anabolice). Rutierul iberic şi-a susţinut nevinovăţia, argumentând faptul că substanţa a ajuns în corpul său accidental, prin intermediul cărnii de vită infestată, dar avocatii săi nu au putut demonstra cum a ajuns respectiva substanţă în organismul ciclistului.

Uniunea Ciclistă Internatională (UCI) a decis suspendarea provizorie a lui Alberto Contador la sfârşitul lunii august 2010, după ancheta efectuată împreună cu Agenţia Mondială Antidoping (WADA), la începutul lunii noiembrie a anului trecut cerând Federaţiei Spaniole de Ciclism începerea măsurilor disciplinare în cazul ibericului.

Prin suspendarea pe un an şi deposedarea de titlul din Turul Franţei, Federaţia Spaniolă de Ciclism a încercat să mulţumească ambele tabere, părând o cale mijloc între absolvirea de orice vină pe care şi-o doreşte Contador şi suspendarea pentru cel puţin doi ani pe care o susţin WADA şi UCI.

Contador poate apela la această decizie în termen de 10 zile, după care sentinţa finală se va da pe data de 9 februarie a anului curent. În cazul în care intră în vigoare va fi a doua oară când câştigătorul Turul Franţei va fi decis la masa verde, după ce în 2006 Floyd Landis a fost depistat pozitiv cu testosteron, iar victoria finală a revenit spaniolului Oscar Pereiro Sio. Astfel titlul ar reveni luxemburghezului Andy Schleck, cel care a avut 39 secunde întârziere faţă de iberic la finalul competiţiei. Printr-o ironie e sorţii Schleck era la vremea respectivă rutierul echipei Saxo Bank, actuala echipă a lui Contador, cu care se antrenează în prezent în Insulele Baleare.

Suspendarea lui Contador va fi calculată începand cu 24 august 2010, data la care ciclistul a primit notificarea depistării pozitive, participarea sa în cele trei Mari Tururi fiind compromisă.

8 COMMENTS

  1. pentru a 10000000-a oara cand scriu pe site-ul asta,clenbuterolu’ se foloseste la slabit,efectele de ameliorare a respiratiei sunt marginale comparativ cu cele de slabit. d-asta si zicea ca a mancat carne contaminata,pentru ca se dadea la animale sa produca carne slaba.

  2. referitor la problema lui Schleck, tricoul galben este aşteptat doar dacă a căzut sau are o problemă medicală, dar când e vorba de o problemă mecanică…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.