Campionatele Mondiale de ciclo-cross 2011 au avut loc în Sankt-Wendel, localitate din extremitatea sud-vestică a Germaniei, unde elitei ciclo-crossului i-a fost pregătit un circuit în lungime de 2,8 km.

Sankt-Wendel a mai găzduit mondialele şi în 2005, Zdenek Stybar cucerind pe atunci titlul mondial la Under 23. Cehul nu s-a dezis nici anul acesta, revendicând al doilea titlu mondial consecutiv în competiţia masculină. Stybar s-a impus în faţa veteranului belgian Sven Nys, care a sosit la 18 secunde în spatele cehului, în timp ce un alt belgian Kevin Pauwels a ocupat a treia treaptă a podiumului, sosind cu o întârziere mare de 1”15”.

Stybar a incercat din prima jumătate a cursei să „spargă” un grup numeros care se formase în frunte, în al cincela tur de circiut reuşind să se desprindă împreună cu Nys şi germanul Philipp Walsleben. Stybar şi Nys se vor detaşa decisiv, soarta cursei fiind decisă în cea de-a unsprezecea tură, când Stybar a atacat pe o căţărare mai lungă, după ce şi-a schimbat bicicleta. Nys, va pierde şi mai mult timp din cauza unei pene, cehul încheind primul cursa. Ajutat de compatriotul său Vantornout, Pauwels va trece al treilea linia de sosire.

Olandeza în vârstă de 23 de ani, Marianne Vos a obţinut al treilea titlu mondial consecutiv în competiţia feminină. Podiumul a fost decis chiar din a treia tură de circiut din cele şase programate, când Vos împreună cu Katie Compton (SUA) şi Katherine Nash (Cehia) au evadat. Accelerând în ultimul circiut Vos a reuşit să le desprindă pe Compton şi Nash, americanca şi cehoaica ajungând cu o întârziere de 17, respectiv 20 secunde la finalul cursei.

După câştigarea Campionatelor Europene şi a Cupei Mondiale, olandezul Lars van der Haar şi-a încheiat perfect sezonul, devenind Campionul Mondial la Under 23. Compatiotul său Mike Teunissen şi cehul Karel Hnik au completat podiumul. Eduard Michael Grosu a încheiat cursa pe locul 41, cu o întârziere de 5”46”.

Cursa dedicată juniorilor a avut un podium francez. Titlul mondial a revenit Campionului Franţei Clément Venturini, rutierul în vârstă de 17 ani încheind traseul cu15 secunde mai rapid decât fraţii Loic şi Fabien Doubey. Bogdan Vlad (C.S.Olimpic Team Autoconstruct) a sosit pe poziţia a 53-a, la 5’29” în spatele lui Venturini.

Ediţia de anul viitor a Mondialelor de ciclo-cross va avea loc la Koksijde, Belgia.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.