Ajuns la a treia ediţie Turul Qatar dedicat rutierelor a revenit olandezei Ellen Van Dijk (HTC Highroad Women), competiţia desfăşurându-se pe parcursul a trei zile şi acoperind distanţa de 291,5 kilometri.

Prima etapă pregătită rutierelor celor 15 echipe înscrise în concurs a revenit australiencei Rochelle Gilmore (Lotto Honda), care şi-a plasat perfect sprintul final, cu 400 de metri înainte de finalul celor 104,5 km cât a măsurat manşa dintre Camel Race Track şi Dukhan. Victoria lui Gilmore este cu atât mai importantă cu cât rutiera de la Lotto Honda a întrecut-o pe Campioana Mondială Giorgia Bronzini, după 2h19’07” de cursă.

Condiţiile aprige cu vânt puternic au favorizat-o totuşi pe Van Dijk să se impună la sfârşitul etapei a doua, după o evadare de aproape 70 de kilometri, olandeza de la HTC-Highroad preluand tricoul de lider. Valentina Bastianelli (Vaiano Solaritech) va incerca o evadare solitară la kilometrul 14, dar va fi ajunsă după alti 10 km, evadarea zilei formându-se după primul sprint şi conţinând 4 rutiere de la HTC-Highroad – Hoskings, Becker, Visser şi Van Dijk şi trei rutiere ale echipei Garmin-Cervélo Rhodes, Schmidt şi Slappendel. Cele şapte au rulat frumos împreună, Van Dijk trecând prima linia de sosire în faţa australiencei Alexis Rhodes (Garmin – Cervelo) şi a coechipierei şi conaţionalei sale Adrie Visser.

A fost de ajuns ca olandeza să se claseze a patra în ultima etapă dintre Al Dayeen şi Doha Corniche (92 km) pentru a-şi asigura vitoria finală. Manşa a revenit italiencei Monia Baccaille (MCipollini-Giordana), Giorgia Bronzini recunoscându-se învinsă pentru a doua oară în acest tur. Pe a treia treaptă a podiumului etapei a urcat Rochelle Gilmore (Lotto Honda).

Van Dijk a acumulat un avans final de 15 secunde faţă de coechipiera sa Charlotte Becker şi 20 faţă de conaţionala sa Iris Slappendel (Garmin – Cervelo). Campioana Mondială, italianaca Georgia Bronzini, s-a clasat abia pe locul 9 la finalul competiţiei, iar britanica Nicole Cooke (SC Mcipollini Giordana),Campioană Olimpică pe locul 17.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.