Cea mai lungă etapă a Turului Italiei din acest an a fost câştigată de Alessandro Petacchi (Lampre-ISD). Rutierul în vârstă de 37 de ani a parcurs cei 244 kilometri dintre Alba şi Parma în 5h45”40’, întrecându-l la spint pe Mark Cavendish (HTC-Highroad). A treia treaptă a podiumului a fost a italianului Manuel Belletti (Colnago-CSF Inox).

Cavendish a fost vădit iritat de comportamentul lui Petacchi pe ultimii 200 de metri, când italianul a schimbat culoarul de trei ori, dar juriul nu a considerat că rutierul de la Lampre trebuie penalizat. Cu toate acestea britanicul a preluat conducerea clasamentului general de la coechipierul său Marco Pinotti, care a îmbrăcat tricoul roz în urma contra timpului pe echipe organizat în prima etapă, pe distanţa de 19,3 km între Venaria Reale şi Turin.

Omul zilei a fost fără doar şi poate Sebastian Lang de la Omega Pharma-Lotto Omega, care a atacat la kilometrul 3 şi a ajuns curând, cu permisiunea plutonului, la un avans de aproape 20 minute. Inevitabil avansul său a scăzut, în vârful singurei căţărări a manşei, Tabiano Castello (cat. a 4-a), cu 33,6 km încă de rulat, plutonul apropiindu-se la 1”32’. Aventura sa s-a încheiat cu 26 înainte de linia de sosire, când opt rutieri s-au desprins. Dar şi ei au fost prinşi. La 700 de metri de finish, Petacchi s-a lipit de roata coechipierului său Danilo Hondo, iar Cavendish de cea a lui Mark Renshaw, rutierii de la HTC-Highroad trecând în faţă. Petacchi le-a luat urma şi a atacat urmat de rapid de britanic. Cavendish nu a mai reuşit să îl întreacă, italianul trecând primul peste linia de sosire.

Este a 22 victorie de etapa a italianului în Giro, deşi Petacchi susţine că este a 27-a (5 victorii din Turul Italiei 2007 i-au fost retrase după ce a fost depistat pozitiv cu Salbutamol pe 23 mai 2007 în timpul etapei a 11-a din Il Giro).

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.