Aşa cum cel mai activ vulcan al Europei, Etna a erupt cu doar câteva zile înainte de trecerea caravanei Turului Italiei, Alberto Contador (Saxo Bank-SunGard) a „explodat” pe şosea pe pantele amintitului munte în etapa a noua, pentru a prelua tricoul de lider.

Rutierilor le-a fost pregătită o etapă de 169 de kilometri desfaşurată în întregime pe pământ sicilian, cu startul la Messina şi sosirea pe versantul vestic al vulcanului Etna la 1892 metri altitudine, după ce la kilometrul 90 rutierii au escaladat versantul estic al aceluiaşi munte (1631 m).

Prima evadare importantă s-a format la kilometrul 50, cuprinzând nouă rutieri, printre care Giovanni Visconti (Farnese Vini), Yaroslav Popovici (RadioShack), Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) sau Mickael Cherel (AG2R-La Mondiale). Maximul avansului la care au ajuns fugarii a fost de aproximativ cinci minute, dar a scăzut simţitor până pe primele pante ale Etnei, iar la 13 kilometri de finish în faţă au mai rămas Giovanni Visconti (Farnese Vini – Neri Sottoli), Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto), Pablo Lastras Garcia (Movistar Team) şi Mathias Frank (BMC Racing Team), pe care doar 2’30” îi mai despărţeau de pluton.

Llastras a fost lăsat în urmă pe căţărare, Pieter Weening (Rabobank) şi ulterior venezuelelanul José Rujano (Androni Giocattoli) atacând din plutonul urmăritor. La 6,7 km de finish Contador a accelerat, luându-l cu el pe Scarponi. Italianul nu a putut ţine ritmul reîntorcându-se în pluton, în schimb Rujano s-a ţinut de roata spaniolului, până ce a fost distanţat de “Pistolar” cu 1,5 km încă de rulat. Rujano a trecut linia de finish cu 3 secunde în urma lui Contador. Pe ultimul kilometru Nibali şi ceilalţi urmăritori au accelerat pentru a mai micşora ecartul. Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) l-a bătut pe Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) pe linia de sosire, întârzierea lor fiind de 50 de secunde faţă de Contador, care deşi a câştigat turul în 2008 nu avea încă nici o victorie de etapă în Giro.

Contador a preluat conducerea în clasamentul general, unde bielorusul Konstantin Sivtsov (HTC-Highroad) îl secundează la 59 secunde distanţă, în timp ce Christophe Le Mevel (Garmin-Cervelo) este al treilea la 1’19”. Vincenzo Nibali (Liquigas) a acumulat o întârziere de 1’21”, iar Michele Scarponi (Lampre-ISD) de 1’28” faţă de lider.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.