John Gadret (AG2R La Mondiale) a obţinut prima sa mare victorie într-un mare tur la finalul etapei a unsprezecea a Turului Italiei 2011. Francezul a atacat pe panta cea mai abruptă a căţărării finale, întrecându-l, pe ultimii 200 de metri, pe Daniel Moreno (Katusha), supravieţuitorul evadării zilei. Etapa având loc în ziua în care Wouter Weylandt a fost înmormântat, Gadret i-a dedicat victoria. Alberto Contador (Saxo Bank-SunGard) a păstrat tricoul de lider, cu toate că Christophe Le Mevel de la Garmin-Cervelo a fost în tricoul virtual de lider mare parte a manşei.

După multe încercări de evadare, 11 rutieri s-au desprins din pluton la 80 de kilometri de final, din cei 142 rulaţi între Tortoreto şi Castelfidardo. Le Mevel aflat la general pe locul trei cu 1’19” în spatele lui Contador, reprezenta o ameninţare penru evadaţi. Înaintea ultimei din cele patru căţărări de categoria a 4-a ale etapei, Daniel Moreno (Katusha) a plecat de lângă colegii de evadare, cu Carlos Alberto Betancourt (Acqua & Sapone) pe urmele sale. Acesta din urmă a fost prins, de triplul campion de contratimp al Lituaniei, Ignatas Konovalovas (Movistar), care apoi s-a lansat la rândul său în urmărirea lui Moreno, pe care l-a şi prins cu 9,6 km înainte de finish.

În ultimul kilometru, cu pantă de 6% şi o porţiune cu pantă de 10%, cei doi aveau un avans de 45 secunde, ceilalţi evadaţi fiind prinşi şi şansele lui Le Mevel de a îmbrăca tricoul de lider spulberate. Moreno va mai lansa un atac pe ultimii 450 de metri, lăsându-l în urmă pe Konovalovas. Din pluton, însă, Gadret a atacat cu 300 de metri până la linia de sosire, l-a întrecut pe Moreno după numai 100 metri, trecându-si astfel în palmares cea mai importantă victorie de până acum. Podiumul etapei a fost completat de Joaquim Rodriguez (Katusha) şi de Giovanni Visconti (Farnese Vini-Neri Sottoli).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.