Finalul etapei a doisprezecea a Turului Italiei 2011 a fost un deja-vu’ al manşei a noua, încheiată pe Etna, numai că de data aceasta José Rujano (Androni Giocattoli) a trecut primul linia de sosire urmat de Alberto Contador (Saxo Bank-Sungard), după ce au rulat ultimii kilometri ai căţărării Grossglockner împreună. Venezueleanul şi-a învăţat lecţia, cooperând pe căţărare cu Contador, care i-a lăsat victoria de etapă.

John Gadret (Ag2), coechipierul său Hubert Dupont şi Igor Anton (Euskaltel) au trecut ulterior linia de sosire, Roman Kreuziger (Astana) conducând grupul favoriţilor ce îi cuprindea pe Vincenzo Nibali (Liquigas), Michele Scarponi (Lampre) şi Denis Menchov (Geox). Întârzierea acestui grup al favoriţilor a fost de 1’36”. Singura veste bună pentru Nibali Scarponi a fost aceea că au urcat pe locurile doi şi trei la general, dar întârzierea lor la general a urcat la 3’09”, respectiv 3’16”.

Evadarea etapei s-a format la kilometrul 41, cuprinzând 16 rutieri, dintre care Robert Kiserlovski (Astana) a luat cursa pe cont propriu, dar va fi ajuns la 13 km de finish. Rujano a fost primul care a atacat, urmat de José Sarmiento (Acqua e Sapone) şi Anton. După regruparea grupului liderilor, Scarponi a accelerat, dar a fost repede readus în pluton. În faţă mai rămăseseră circa 20 de oameni, când la 8,5 km de linia de sosire Contador a lansat atacaul cu Rujano în spatele său. Doar Scarponi a mai încercat să îi urmeze, fără succes.

Rujano şi Contador s-au succedat la trenă, la 7 km de finish având deja 40 secunde avans, avans ce s-a dublat pe ultimii 5 km ai căţărării care a purtat rutierii până la 2,137 m. Nu au mai fost prinşi până la final. Deşi nu a pornit demult la drum Giro, dacă spaniolul Contador va arata aceeaşi formă de zile mari, în curând nu vom mai avea dubii în priviţa învingătorului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.