Week-end-ul ne-a pregătit două etape montane, cea de-a paisprezecea şi a cincisprezecea, la finalul cărora s-au impus doi rutieri ai echipei basce Euskaltel, Igor Anton, respectiv Mikel Nieve, în timp ce Alberto Contador (Saxo Bank Sungard) şi-a consolidat poziţia fruntaşă la general, câştigând timp faţă de adeversari în fiecare dintre cele două etape.

Etapa de sâmbătă, care iniţial presupunea parcurgerea a 210 kilometri, a fost scurtată cu 35 de kilometri, decizie luată datorită faptului că rutierii au consirat coborârea de pe Monte Crostis a fi prea periculoasă. Cu toate acestea final în plină ascensiune pe Monte Zoncolan, cu pantele sale de până la 22% a oferit un spectacol demn de urmărit.

După anihilarea evadarii a trei rutieri, Bram Tankink (Rabobank), Matteo Rabottini (Farnese Vini) şi Gianluca Brambilla (Colnago – CSF Inox), care au atins un avans maxim de 12 minute, cu 7 kilometri înainte de final, spaniolul Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) a părăsit plutonul. După el s-a luat nimeni altul decât liderul cursei Alberto Contador (Saxo Bank-Sungard). Spre deosebire de ziua precedentă, Vincenzo Nibali (Liquiga) a preluat initiaţiva din grupul favoriţilor, reuşind să îl ajungă pe spaniol pe porţinea de pantă maximă. Dar în momentul în care, cu 4 km inainte de final, Anton a atacat în faţă, Contador a accelerat lăsându-l pe sicilianul de la Liquigas în urmă, avansul său faţă de Nibali fiind la finalul etapei de 7 secunde.

Pentru etapa a 15-a, rutierilor le-au fost pregătiţi a 229 de kilometri, cu trei caţărări de categoria întâi, ultima chiar pe final, la Gardecia-Val di Fassa şi Cima Coppi, cel mai înalt munte al Giro din acest an (Passo Giau – 2236 m). Cum era de aşteptat, încă de la debut o evadare a şapte oameni a ţinut capul de afiş a primilor 50 de kilometri. Imediat după ce au fost readuşi în pluton alti rutieri şi-au încercat norocul, printre ei fiind Stefano Garzelli (Acqua e Sapone), Carlos Sastre (GEOX-TMC), Danilo di Luca (Team Katusha) si Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi).

La poalele celei de-a doua căţărari a zilei, Passo Cibiana, avansul lor se ducea spre 10 minute, Garzelli trecând cel dintâi cel mai înalt punct. Pe măsură ce se apropiau de Passo Giau avansul lor a început să scadă. Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) a încercat să evadeze de unul singur, dar Garzelli şi Nieve l-au ajuns repede din urmă, italianul distanţându-se chiar la 45 de secunde până în vârf.

În pluton Joaquim Rodriguez (Katusha) şi David Arroyo (Movistar) au dat startul la atacuri, cu Contador urmărindu-i împreună cu Scarponi, Anton, Denis Menchov (Geox-TMC), Nibali şi Roman Kreuziger (Astana). Nibali a atacat la rândul lui pe coborârea de pe Giau. Este prins însă pe primele pante ale acesensiunii de pe Passo Fedaia.

Pe Fedaia, cu ai săi 14 km cu pantă medie de 7,9 % şi maximă de 18%, Contador a atacat luându-i cu el pe José Rujano (Androni Giocattoli), Steven Kruijswijk (Rabobank) şi Nibali. Garzelli, aflat la ultimul său tur, a trecut primul peste vârf, consolidându-şi poziţa în clasamentului căţărătorilor. De acum era clar că cei doi nu mai puteau fi ajunşi până la final. Nibali a atacat din nou pe coborâre, dar ca şi pe Giau a fost readus în pluton la poalele ultimei căţărări, Val Di Fassa şi ulterior lăsat în urmă pe căţărare.

În funtea cursei, avansul lui Garzelli a scăzut, fiind prins şi depăsit de Nieve, cu 5,7 km înainte de finish. Contador a „furat” 16” lui Scarponi şi 1’43” Nibali, la general diferenţa faţă de cei doi fiind de 4’20”, respectiv 5’11”.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.