Penultima etapă, cea de-a şasea a cursei Critérium du Dauphiné promitea spectacol, cu ale sale şase căţărări repertoriate şi un finish în ascensiune pe o căţărare de categorie specială. Şi aşa s-a şi întâmplat. Joaquim Rodriguez (Katusha) a atacat în zona cu pantă accentuată a căţărării finale, Le Collet d’Allevard, obţinând a doua victorie din acest sezon, după cea din prima etapă din Turul Ţării Bascilor. Robert Gesink (Rabobank) a trecut al doilea linia de sosire 31 de secunde mai târziu, urmat de Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto) la alte 8 secunde. Alexandro Vinokourov (Astana), cel care a atacat iniţial pe ascensiunea finală nu a mai putut ţine ritmul cu Rodriguez, încheind etapa pe locul cinci, în spatele învingătorului etapei precedente, Christophe Kern (Europcar), care s-a impus pe căţărarea de la Les Gets. Bradley Wiggins (Sky) a încheiat etapa al şaselea, menţinându-se pe prima poziţie a clasamentului general.

Leonardo Fabio Duque (Cofidis) a fost cel care a trecut primul peste prima căţărare a etapei, Côte de Châtillon-sur-Cluses (cat. a 4-a 2,1 km lungime, 4.3 % pantă medie). Columbianul a fost ajuns, o altă acţiune a 15 ritieri luând contur, printre ei şi Robert Gesink. Dar pe căţărarea de categoria a doua, Col des Aravais (6,9 km lungime, 5.8 % pantă medie) au fost reînglobaţi în pluton. Pe coborâre alţi rutieri şi-au încercat şansa : Mauro Finetto (Italia – Liquigas), Egoi Martinez (Spania – Euskaltel), Cyril Gautier (Franţa – Europcar), Andrey Amador (Costa Rica – Movistar), Kevin Seeldrayers (Belgia – Quick Step), Juan Manuel Garate (Spania – Rabobank), Yuriy Trofimov (Rusia – Katusha) şi Sandy Casar (Franţa – FDJ). La poalele penultimei căţărări – Col du Grand Cucheron (cat. 1-a, 16,2 km, pantă medie 5 %), avansul lor era de doar 2 minute, iar până la ultima căţărare la doar 20 decunde.

Norvegianul Edvald Boasson Hagen a muncit serios pentru coechipierul său Bradley Wiggins (Sky) la începutul căţărării de categorie specială Le Collet d’Allevard (11,2 km, 8.4 % pantă medie). Când acesta clacat au început atacurile. Robert Gesink a dat startul, urmat de Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto), Joaquim Rodriguez (Katuhsa) şi Alexandre Vinokourov (Astana). Vinokourov a „sărit” din grup, urmat de Rodriguez. Spaniolul, participant şi în Giro şi adus în ultimul moment în competiţie a atacat la rândul său desprinzându-se definitiv.

L general Wiggins a rămas lider la general şi a reuşit să mai „fure” 5 secunde austraianului Cadel Evans (BMC), care a avut ceva probleme pe căţărare. Pe locul trei a urcat Vinokourov, cu o întârziere de 1’52” de britanic.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.