A fost un week-end de vis pentru Joaquim Rodriguez de la Katusha, care după victoria pe Le Collet d’Allevard de sâmbătă, s-a impus şi în ultima etapă pe Toussuire. Bradley Wiggins (Sky) a avut şi el momentul său de glorie, aflându-se la primul succes al carierei sale într-o cursă pe etape. Rutierul echipei Sky a urcat pe prima poziţie la general după contratimpul individual de la Grenoble şi nu a mai coborât de acolo până la final, în ciuda ultimelor etape ce au pus la grea încercare rutierii. Wiggins este doar al treilea britanic care se impune în Dauphiné, după Brian Robinson în 1961 şi Robert Millar în 1990.

Etapa dintre Pontcharra şi La Toussuire a fost una scurtă de doar 117,5 km, dar cu două căţărări grele la final – Col de la Croix de Fer (categorie specială, 22 km lungime, pantă medie 7 %) şi Montée de la Toussuire (cat. 1-a, 14,8 km lungime, pantă medie 5,8 %). Thibaut Pinot (FDJ) a fost primul care a atacat la kilometrul cinci. Repede ajuns el s-a aflat printre cei 11 rutieri care au evadat după alţi câţiva kilometri. La şapte kilometri de vârful căţărării Col de la Croix de Fer Pinot a atacat din nou trecând primul peste vârf în faţa lui Robert Gesink (Rabobank), Christophe Kern (Europcar), Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto) şi Joaquin Rodriguez plecat să îşi apere tricoul roşu cu buline albe.

Thomas Voeckler (Europcar) a atacat la rândul său pe coborâre. În urmărirea sa au plecat belgianul Robert Gesink (Rabobank) şi coechipierul său Garate. Gesink ajuns alături de Voeckler şi l-au ajuns pe Pinot. În spate Chris Anker Sørensen (Sax Bank-SunGard) şi Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto) au încercat şi ei atacuri, dar în cele din urmă toţi au fost prinşi cu 2 kilometri încă de rulat. Chiar şi Evans a încercat câteva accelerări, dar atacul decisiv a fost cel al lui Rodriguez, care a trecut linia de sosire cu şapte secunde avans faţă de Pinot, Gesink, Jurgen Van Den Broeck şi Alexandre Vinokourov care şi-a păstrat locul trei la general. Evans a încheiat competiţia al doilea, ca şi în 2007, 2008 şi 2009.

Clasament general final

1 Bradley Wiggins (Sky Procycling)                      26h40’51”

2 Cadel Evans (BMC Racing Team)                             1’26”

3 Alexandre Vinokourov (Pro Team Astana)                1’49”

4 Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto)       2’10”

5 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team         2’51”

Clasament pe puncte

1. Joaquim Rodriguez (Katusha Team) – 86 de puncte

2. Alexandre Vinokourov (Pro Team Astana) – 65 de puncte

3. Bradley Wiggins (Sky Procycling) – 61 de puncte

Clasament căţărători

1. Joaquim Rodriguez (Katusha Team) – 63 de puncte

2. Robert Gesink (Rabobank Cycling Team) – 53 de puncte

3. Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto) – 49 de puncte

Clasament tineri

1. Jerome Coppel (Saur-Sojasun)  26h48’04”

2. Rob Ruijgh (Vacansoleil)                   1’49”

3. Andrey Zeits (Astana)                        4’29”

Clasament pe echipe

1. Europcar   80h22’25”

2. Astana            10’00”

3. AG2R             10’19”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.