Saptămâna care a trecut a fost cea a Campionatelor Naţionale, fiecare ţară desemnându-şi campionii în probele de U23, contratimp şi şosea, feminin şi masculin.

Din respect pentru sexul frumos, începem enumerarea numelor importante care ne-au atras atenţia cu franţuzoaica Jeannie Longo care a câştigat proba feminină de contracronometru individual. În vârstă de 52 de ani, Longo şi-a adăugat în palmares al patrulea titlu consecutiv în proba amintită, parcurgînd traseul organizat în jurul oraşului Boulogne-sur-mer (19 km) în 29’45”. Pentru Longo este al 58-lea titlu naţional în toate probele, primul său titlu fiind câştigat în 1979. În aceeaşi probă de contratimp, proba masculină s-a impus Christophe Kern (Europcar), cel pe care l-am remarcat în Dauphine. Pe şosea Sylvain Chavanel (Quick Step) a îmbrăcat tricoul de campion al Franţei după un atac solitar cu 27 km înainte de finalul celor 234,5 km.

În Spania Jose Joaquin Rojas (Movistar) a făcut senzaţe câştigând titlul de campion în faţa lui Alberto Contador. El Pistolero a fost depăşi cu peste o secundă la Aeropueto de Castellon, pe un traseu de 196,7 km.Giovanni Visconti (Farnese Vini) a câştigat pentru a treia oară tricoul de campion al Italiei, campionatele fiind organizate în zona sa natală, Sicilia, la Aci Catena pe un traseu ce a însumat 209 km.

Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) a demonstrat că este în formă, câştigând campionatul Belgiei, după ce a evadat cu 100 de kilometri înainte de final dintr-un grup de 14 rutieri. În schimb in Olanda titlul a revenit în mod surprinzător unui debutant, Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM) care s-a impus pe un traseu de 243 km. Pentru a doua oară consecutiv titlul de campion al Luxemburgului a revenit lui Frank Schleck (Leopard-Trek).

Şi tot un rutier de la echipa Leopard-Trek, Robert Wagner a parcurs primul cele 13 ture de 16 km organizate la Neuwied. Vicotira sa este cu atât maiimportantă cu cât germanul i-a întrecut în spint masiv pe Gerald Ciolek (Quick Step) şi John Degenkolb (HTC-Highroad). Proba de contratimp a fost dominată decisiv de Bert Grabsch (HTC-Highroad), care a ajuns la al patrulea titlu consecutiv de campion de contratimp al Germaniei.

Fabian Cancellara (Leopard-Trek), cum ne-a dat de înteles se axează pe probele de şosea, câştigănd proba din Ţara Cantoanelor. Elveţianul a evadat dintr-un grup de 15 rutieri pe ultima căţărare. Doar Steve Morabito (BMC) i-a putut lua urma, Cancellara întrecându-l în sprintul final. Proba de contratimp la care Cancellara nu a participat a revenit lui Martin Kohler de la BMC Racing Team, care a parcurs cei 41 km în 59’20”.

Britanicul care va purta tricoul de campion va fi Bradley Wiggins (Team Sky). Proba feminină a revenit rutierei Lizzie Armitstead (Garmin-Cervelo), care a reuşit să o întreacă pe Nicole Cooke (Mcipollini), după ce doi ani consecutive încheiase campionatele pe locul doi.

Campionul Moldovei pe şosea este Alexandre Pliuschin(Katusha),care domină campionatele din 2008, iar cel al României Andrei Nechita(C.S. Trevigiani). În afara continetului european î-l remarcăm pe Fumiyuki Beppu(RadioShack), campion pe şosea şi la contratimp al Japoniei.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.