Prima etapă de munte mediu a aceastei ediţii a Turului Franţei, manşa a opta, a revenit lui Rui Costa (Movistar), care devine al patrulea portughez care se impune într-o etapă din Marea Buclă. Singurul supravieţuitor dintr-o evadare formată la kilometrul şase, Rui Costa a încheiat manşa dintre Aigurande şi Super-Besse Sancy în 4h36’46”. Cu dorinţa de a reintra în posesia tricoului verde Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) a atacat în ultimul kilometru, închiend etapa al doilea, urmat de australianul Cadel Evans (BMC), în timp ce Alberto Contador (Saxo Bank) a terminat manşa abia al optulea. Thor Hushovd (Garmin-Cervelo) a sosit în grupul principal u o întârziere de 15 secunde faţă de Rui Costa şi rămane pentru înca o zi în posesia tricoului de lider.

Primul atac a fost lansat de Christophe Riblon, francezul fiind urmat de alţi opt rutieri: Xabier Zandio (Spania – Sky), Tejay Van Garderen (S.U.A. – HTC-Highroad), Rui Costa (Spania – Movistar), Romain Zingle (Belgia – Cofidis), Julien El Fares (Franţa – Cofidis), Alexandre Kolobnev (Rusia – Katusha), Cyril Gautier (Franţa – Europcar) şi Addy Engels (Olanda – Quick Step).

Cei 9 au traversat primele doua căţărări de categoria a patra, avansul lor maxim fiind de şase minute şi 10 secunde, la kilometrul 61. Pe ultima ascensiune a zilei, Col de la Croix Saint-Robert (categoria a 2-a), din grupul evadţilor Van Garderen a atacat, iar Costa şi Gautier au i-au luat roata. În spate din grupul tricoului galben Paolo Tiralongo a accelerat pentru a-l lansa pe coechipierului său, Alexandre Vinokourov, dornic de a câştiga o etapa la ultima sa participare în Turul Franţei.

Tejay Van Garderen a trecut primul peste vârf, devenind liderul ierarhiei căţărătorilor. Vinokourov s-a distanţat puţin, dar s-a sufocat fiind prins din urmă înainte de a ajunge pe cei din fruntea cursei. Contador a încercat să îşi distanţeze adversarii, dar fraţii Schleck şi Cadel Evans l-au contracarat de fiecare dată. Costa a plecat de unul singur pe ultimii 4,5 km, lusitanul nemaifiind prins până la finalul etapei.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.