Luis León Sánchez (Rabobank) s-a impus în etapa a noua a Turului Franţei, o etapă dominată de căzături şi abandonuri. Spaniolul i-a întrecut pe colegii săi de evadare Thomas Voeckler (Europcar) şi Sandy Casar (FDJ) pe mica ascensiune finală de la Saint-Flour. După ce dus greul evadării Thomas Voeckler a preluat tricoul galben de la Thor Hushovd (Garmin-Cervelo).

Şase rutieri au format evadarea etapei dintre Issoire şi Saint-Flour (208 km). Thomas Voeckler (Europcar), Sandy Casar (FDJ), Luis Leon Sanchez (Rabobank), Juan Antonio Flecha (Team Sky), Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM) si Niki Terpstra (Quick Step) au părăsit plutonul la kilometrul 40. Cum etapa avea opt căţărări pe traseu Hoogerland şi Voeckler s-au duelat aprig pentru tricoul alb cu buline roşii. Francezul a trecut primul peste primele două căţărări Côte de Massiac (cat. a 3-a) şi Col du Pas de Peyrol (cat. a 2-a).

După ce Amets Txurruka (Euskaltel-Euskadi) şi Wout Poels (Vacansoleil-DCM) abandonaseră la puţin timp după start, fiind implicaţi într-o căzătură, iar Alberto Contador (Saxo Bank) a ajuns şi el din nou la pământ, pe coborărea de pe a doua ascensiune a zilei, în pluton s-a produs o busculadă, Alexandre Vinokourov ajungînd într-o râpă. Kazahul a fost scos de colegii săi, fiind ulterior diagnostigat cu ruptură de femur. Implicvat în acelaşi incident Jurgen Van Den Broeck (Belgia – Omega Pharma-Lotto) a fost nevoit şi el să abandoneze, fracturându-şi omoplatul. Nici David Zabriskie (Garmin-Cervelo), campionul Statelor Unite la contratimp nu a fost mai norocos fracturându-şi încheietura.

În faţă Hoogerland a reuşit să puncteze pe următoarele patru căţărări: Col du Perthus (cat. a 2-a), Col de Cère (cat. a 3-a), Côte de la Chevade (cat. a 3-a) şi Col de Prat de Bouc (Plomb du Cantal- cat. a 2-a) preluând conducerea în ierarhia căţărătorilor. În vârful ultimei cătărări enumerate avansul evadaţilor era de 4’30”. Dar nici grupul evadaţilor nu a fost ocolit de incidente. Cu 36 de kilometri înainte de final, Flecha a fost lovit de o maşină a televiziunii franceze. Rutierul de la Sky a intrat în Hoogerland, iar acesta a fost „catapultat” peste un gard cu sărmă ghimpată de pe marginea şoselei. Amândoi au revenit în cursă, dar au pierdut contactul cu evadaţii, fiind ulterior întrecuţi şi de pluton.

Voeckler va duce trena în fruntea cursei, fapt ce i-a scăzut considerabil şansa la victorie, dar i-a adus tricoul de lider, la şapte ani de la precedenta performanţă. Pe ascensiunea finală Luis-Leon Sanchez spaniolul a atacat când mai erau 500 de metri de rulat şi a trecut primul peste linia de sosire. Este al treia victorie a spaniolului în Turul Franţei, după cele de la Aurillac în 2008 şi Saint-Girons în 2009.

Plutonul a sosit la aproape patru minute, condus de Philippe Gilbert care a mai luat câteva puncte în clasamentul tricoului verde. Luni plutonul va avea o bine meritată pauză după o etapă cu adevărat zbuciumată.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.