Campionul mondial Thor Hushovd (Garmin-Cervelo) a obținut a noua sa victorie în Turul Franței odată cu victoria din etapa a 13-a a ediției din acest an, fiind cum spunea norvegianul “cel mai frumos moment al carierei mele”. Făcând parte dintr-o evadare de 10 rutieri, Hushovd a atacat pe coborârea de pe Col d’Aubisque și a trecut linia de sosire cu zece secunde în fața francezului David Moncoutie (Cofidis). Pe ultima treaptă a podiumului a urcat inițiatorul evadării, Jeremy Roy (FDJ), care după ce trecuse primul peste vârful ascensiunii a devenit lider în clasamentul cățărătorilor.

Evadarea etapei s-a format târziu, la kilometrul 60, conținându-i pe Jeremy Roy (FDJ), Maarten Tjallingii (Rabobank), Thor Hushovd (Garmin-Cervélo), Dmitriy Fofonov (Astana), Edvald Boasson Hagen (Sky), Jérôme Pineau (Quick Step), David Moncoutié (Cofidis), Alessandro Petacchi (Lampre-ISD), Lars Bak (HTC-Highroad) și Vladimir Gusev (Katusha). Pe pantele ascensiunii de categorie specială, Aubisque (16,6 km lungime, 1.709 m altitudine, 7,2 % pantă medie), evadarea se va fărămița, în față rămânând Roy, Moncoutie, Hushovd și Boasson Hagen.

Hushovd a atacat chiar de la debutul cățărării, urmat de Roy. În spatele lor Moncoutie și Edvald Boasson Hagen au plecat în urmărire. Roy a trecut în față trecând primul peste vârf pentru a deveni noul tricou alb cu buline roșii, devenind astfel al doilea rutier care a cucerit în același Tur al Franței Tourmalet și Aubisque, după Federico Bahamontes în 1954. Moncoutie se desprinde și el pe cățărare, dar a fost ajuns pe coborâre de Hushovd. Roy a fost prins la 3 kilometri de linia de sosire de cei doi, iar norvegianul fiind cel mai puternic i-a întrecut pe Moncoutie și Roy în spintul final.

Cu o zi înainte de o etapă grea, cea de sâmbătă, favoriții nu s-au implicat în desfășurarea ostilităților. Plutonul condus de spaniolul Joaquin Rojas (Movistar) a trecut linia de sosire cu o întârziere de 7’37”, clasamentul general rămânând nemodificat în partea superioară.

Clasament general după etapa 13-a
1 Thomas Voeckler ( Team Europcar)                   55h49’57”
2 Fränk Schleck ( Leopard Trek)                              +1’49”
3 Cadel Evans (BMC Racing Team)                         +2’06”
4 Andy Schleck (Leopard Trek)                                +2’17”
5 Ivan Basso (Liquigas-Cannondale)                        +3’16”

Pentru informaţii suplimentare şi dezbateri pe tema etapei, va invităm să vizitaţi topicul dedicat de pe forum “Turul Franţei 2011“.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.