Thor Hushovd (Garmin-Cervelo) a reuşit să obţină a doua sa victorie de etapă din această ediţie a Turului Franţei. Parte a unei evadări conturate cu greu la kilometrul 60, norvegianul, ajutat de colegul său Ryder Hesjedal a trecut primul linia de sosire la Gap, după 162,5 kilometri rulaţi. Dacă în etapa regină de sâmbată Andy Schleck a plecat cu 300 de metri înainte de final şi a reuşit să îi distanţeze pe Evans, Basso şi Contador cu 3 secunde, etapa a 16-a a fost una neagră pentru fraţii Schleck. Contador a câştigat 18 secunde faţă de Frank Schleck şi 1 minut şi 6 secunde în faţa lui Andy Schleck, în timp ce Cadel Evans a „furat” 3 secunde spaniolului în ultimii 3 kilometri ai etapei.

Etapa valonată, ce a culminat cu o căţărare de categoria a 2-a, Col de Manse, cu 12 kilometri înainte de final, a debutat vijelios, evadarea zilei formându-se abia la 60 de km de start. Aleşii au fost: Marco Marcato (Vacansoleil-DCM), Tony Martin (HTC-Highroad), Andriy Grivko (Astana), Thor Hushovd (Garmin-Cervélo), Alan Perez Lezaun (Euskaltel-Euskadi), Edvald Boasson Hagen (Team Sky), Ryder Hesjedal (Garmin-Cervélo), Dries Devenyns (Quickstep), Mikhail Ignatiev (Katusha) şi Jérémy Roy (FDJ). Cu permisiunea plutonului avansul a început să crească, dar pe căţărarea de pe Col de Manse grupul de evadaţi a început să se fărămiţeze. La 20 de km de Gap, Ignatiev s-a desprins fiind urmat de canadianul Hesjedal, care dealtfel a trecut primul peste vârf, Hushovd şi Boasson Hagen.

În spate 5 kilometri mai târziu Alberto Contador a atacat, fiind contracarat de Cadel Evans, Frank Schleck, Samuel Sanchez şi Voeckler. La un al doilea atact al spaniolului Schleck şi Voeckler au fost scuturaţi, „pistolarul” rămânând doar în compania australianului si a căpitanului de la Euskaltel-Euskadi. Contador a mai încercat un al treilea atac, dar Sanchez şi Evans au rămas lângă el.

În fruntea cursei Hesjedal a deschis sprintul pentru Campionul Mondial, norvegianul încheind victorios etapa. Al doilea trecut linia de sosire conaţionalul său Boasson Hagen, lui Hesjedal revenindu-i locul al treilea. Pe ultimii 3 kilometri Cadel a accelerat distanţându-se la 3 secunde de Contador, dar spaniolul a câştigat la răndul său 22 de secunde faţă de Voeckler, liderul cursei şi Frank Schleck. Evans este bine poziţionat la general, la 1’45” de Thomas Voeckler, cu Frank Schleck la alte 4 secunde în spate şi fratele său mai mic cu o întârziere de 3’03” faţă de lider. Contador a urcat pe locul 6 la 3’42”.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.