Luxemburghezul Andy Schleck (Leopard Trek) s-a impus în etapa a 18-a a Turului Franţei 2011 ce a măsurat nu mai puţin de 200,5 km între Pinerolo şi Galibier Serre-Chevalier. Cu 3 căţărări de categorie specială (Col Agnel 2744 m, Col d’Izoard 2360 m şi Galibier Serre-Chevalier 2645 m) şi cu o sosire la 2645 m, etapa 18 a fost o etapă demnă cu adevărat de a fi numită regină.

Andy a atacat plutonul favoriţilor cu aproximativ 60 km înainte de final pe a doua căţărare a zilei (Col d’Izoard 2360 m) fără a putea fi urmat de vreo unul dintre aceştia. Cu 22 km înainte de final, la începutul căţărării finale spre Galibier Serre-Chevalier, avansul lui Andy faţă de grupul favoriţilor era de aproape 4 minute. Acesta a crescut în prima parte a căţărării până aproape de 5 minute, moment în care frâiele în grupul urmăritor au fost preluate de australianul Cadel Evans (BMC). Din acest moment a urmat o lupta de la distanţă între cei doi, australianul reuşind să limiteze întârzierea până la 2 minute şi 15 secunde, terminând etapa pe locul 3. Cea de-a doua poziţie a podiumului etapei a fost ocupată de fratele lui Andy, Frank Schleck care s-a desprins cu 150 m înainte de final de Evans şi a trecut linia de sosire cu un avans de 8 secunde în acestia.

Finalul de etapă de pe Galibier a fost ales pentru a celebra cei 100 de ani de la prima ediţie a Turului Franţei care a trecut peste “colosul” din Alpi, fiind totodată şi o premieră – prima dată când o etapă din Marele Tur se încheie aici.

Din păcate pentru câştigătorul en-titre, spaniolul Alberto Contador, aceasta aniversare i-a diminuat şansele de a câştiga turul şi în acest an, fiind lăsat în urmă cu 1,5 km de final de trena lui Cadel Evans şi a ajuns la linia de sosire cu o întârziere de 3 minute şi 50 de secunde faţă de Andy Schleck.

Clasament general după etapa 18-a
1 Thomas Voeckler ( Team Europcar)                   79h34’06”
2 Andy Schleck (Leopard Trek)                                   +15″
3 Fränk Schleck ( Leopard Trek)                              +1’08”
4 Cadel Evans (BMC Racing Team)                         +1’12”
5 Damiano Cunego (Lampre – ISD)                         +3″46″

Pentru informaţii suplimentare şi dezbateri pe tema etapei, va invităm să vizitaţi topicul dedicat de pe forum “Turul Franţei 2011“.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.