Rutierul francez, Pierre Rolland în vârstă de 25 de ani s-a impus pe căţărarea finală de la Alpe-d’Huez, în ultima etapă de munte din acest an din Marea Buclă, în faţa spaniolilor Samuel Sanchez (Euskaltel) şi Alberto Contador (Saxo Bank).

După ce în etapa precedentă Andy Schleck a atacat cu 60 km înainte de final, în etapa a 19-a a Turului Franţei 2011 desfăşurată între Modane şi Alpe-d’Huez, pe distanţa de 109 km, Alberto Contador (Saxo-Bank) şi-a încercat norocul atacând restul favoriţilor pe prima căţărare a zilei – Col du Telegraphe 1556 m – după doar 20 de km parcurşi de la start.

Atacul spaniolului nu a putut fi trecut cu vederea de ceilalţi favoriţi, astfel că fraţii Schleck, Thomas Voeckler şi Cadel Evans i-au răspuns imediat atacului. Într-o primă fază doar Andy a rămas alături de Contador, ceilalţi din diferite motive (mecanice/fizice/tactice) au rămas distanţaţi, însă pe lunga coborăre de 40 km de pe Col de Galibier (alt. 2556 m) au reuşit să revină. Totuşi, eforturile lor de revenire nu au trecut fără repercursiuni, astfel că la al doilea atac al lui Alberto Contador, cand mai erau 10 km de final, nu a mai răspuns niciunul. Andy Schleck a dus trena în grupul urmăritor, grup din care a făcut parte Cadel Evans, Damiano Cunego, Frank Schleck, Pierre Rolland şi Samuel Sanchez. Ultimii doi s-au desprins pe rând de grupul urmăritor, plecând în urmărirea lui Contador, al cărui avans era de aproximativ 50 de secunde. Prin eforturile lui Sanchez, cei doi l-au ajuns pe Contador cu aproximativ 2 km înainte de final, moment în care Rolland a atacat decisiv pentru victoria de etapă. Fraţii Schleck, Cadel Evans şi Damiano Cunego, au sosit împreună în acelaşi grup cu o întârziere de 57 de secunde faţă de Rolland şi la 34 de secunde de Contador. Printre pierzătorii zilei s-a aflat şi Thomas Voeckler care s-a despărţit de tricoul galben de lider după ce a ajuns cu o întârziere de peste 3 minute de coechipierul său care a triumfat pe Alpe-d’Huez după mai bine de 25 de ani de la ultimul succes francez pe celebra căţărare.

Cu cele 10 zile de tricou galben ale lui Thomas Voeckler şi cu victoria lui Pierre Rolland, echipa surpriză a ediţiei din acest an a Turului Franţei este fără îndoială formaţia franceză – Europcar.

Clasament general după etapa 19-a
1 Andy Schleck (Leopard Trek)                             82h48’43”
2 Fränk Schleck ( Leopard Trek)                                  +53″
3 Cadel Evans (BMC Racing Team)                             +57″
4 Thomas Voeckler ( Team Europcar)                        +2’10”
5 Damiano Cunego (Lampre – ISD)                           +3″31″

Pentru informaţii suplimentare şi dezbateri pe tema etapei, va invităm să vizitaţi topicul dedicat de pe forum “Turul Franţei 2011“.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.