Câştigătorul ediţiei de anul acesta a Turului Franţei a fost decis în contra timpul din penultima etapă, în care Cadel Evans (BMC Racing Team) a avut o evoluţie perfectă. Clasat pe locul doi în 2007 şi 2008, australianul în vărstă de 34 de ani a pornit cu o întârziere de 57 de secunde în raport cu Andy Schleck (Leopard Trek), dar a fost mai rapid ca luxemburghezul cu 2 minute şi 30 secunde, la general devansându-l astfel cu 1 minut şi 34 secunde. Evans devine astflel primul rutier din emisfera sudică care se impune în Marea Buclă. Fränk Schleck (Leopard Trek) a urcat pe a treia treaptă a podiumului, pentru prima oară în istoria turului doi fraţi aflându-se pe podium. Surprinzător pe locul patru s-a clasat Thomas Voeckler, aceasta fiind cea mai bună clasare a unui francez de la Christophe Moreau, în 2000.

O altă premieră a venit din partea lui Mark Cavendish (HTC-Highroad), care s-a impus pe Champs-Élysées la capătul celor 160 de km ai ultimei etape, devenind primul ciclist din istorie care s-a impus de trei ori la rând la Paris, dar şi primul britanic care a încheiat competiţia din Hexagon în tricoul verde, de lider al clasamentului pe puncte.

Cu strategia bine cunoscută, lansat de australianul Mark Renshaw, Cavendish i-a întrecut pe Edvald Boasson Hagen (Norvegia – Sky) şi André Greipel (Germania – Omega Pharma-Lotto). Ciclistul originar din Insula Man repetă performanţa de anul trecut, cumulând cinci victorii de etapă, iar numărul de victorii în Turul Franţei a ajuns la 20, în patru participări în competiţia franceză.

În clasamentul celui mai bun căţărător, s-a impus Samuel Sanchez (Spania – Euskaltel), care l-a devansat cu zece puncte pe Andy Schleck, după ce a încheiat pe locul 1 la Luz Ardiden si al doilea la Plateau de Beille si Alpe d’Huez. Cel mai bun tânăr a fost Pierre Rolland (Europcar), învingătorul de pe Alpe d’Huez.

Garmin-Cervelo a fost cea mai bună echipă, cu patru victorii de etapă şi norvegianul Thor Hushovd şapte zile în tricoul galben. Cel mai combativ ciclist din cursă a fost declarat Jérémy Roy (Franţa – FDJ), francezul făcând parte din numeroase evadări pe parcursul competiţiei.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.