Norvegianul Boasson Hagen (Sky) a câştigat pentru a doua oară Eneco Tour (Turul Beneluxului), după ce se impusese în cursa olandeză şi în 2009, în timp ce americanul Levi Leipheimer (Radioshack) s-a impus pentru a doua oară consecutiv în Turul Utah.

Campionul la contratimp al Norvegiei şi-a clădit cărămidă cu cărămidă victoria finală în cea de-a şaptea ediţie a Turului Beneluxului. A încheiat al doilea prologul de la Amersfoort (5,7 km), în spatele americanului Taylor Phinney (BMC), care va păstra prima poziţie la general şi după prima şi a doua etapă, ambele câştigate de Andre Greipel (Omega Pharma-Lotto).

Phinney va preda tricoul de lider în runda a patra, dintre Heers şi Andenne, când Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) a atacat în stilul caracteristic pe penultima căţărare, trecând primul linia de sosire după 191,2 km rulaţi şi urcând pe prima treaptă a clasamentului general. Dar nu l-a păstrat pentru mult timp. După contratimpul individual de la Roermond (14,7 km), câştigat de neo-zeelandezul Jesse Sergent (RadioShack) Hagen a preluat conducerea la geneal, având un timp cu 17 secunde mai bun decât al lui Gilbert.

Încheind etapa a cincea, cea câştigată de italianul Matteo Bono (Lampre-ISD) cu o întârziere de doar 6 secunde şi impunându-se la finalul ultimei etape, după ce a reuşit să evite căzăturile din faţa plutonului, norvegianul a închiat competiţia cu 22 secunde în faţa lui Philippe Gilbert şi 28 faţă de britanicul David Millar (Garmin-Cervelo), îmbrăcând totodată tricourile de cel mai bun tânăr şi cel mai bun spinter.

În aceaşi manieră Levi Leipheimer (Radioshack) a câştigat Turul Utah. A încheiat prologul competiţiei la opt secunde de învingător, ca ulterior să încheie manşele unu şi doi în plutonul fruntaş. Americanul a preluat tricoul de lider după contratimpul individual din etapa a treia (Miller Motorsports Park , 14,5 km), când s-a clasat pe locul doi, la 5 secunde în spatele conaţionalului său Tejay Van Garderen (HTC-Highroad). A trecut cu bine şi de penultima etapă, pentru ca în ultima (Park City – Snowbird, 160,8 km) să se claseze pe locul doi în spatele celui care se impunea şi în prolog, columbianul Sergio Luis Henao Montoya (Gobernacion De Antioquia-Indeportes Antioquia), cel care a ocupat locul doi la general, la 23 secunde distanţă de Leipheimer. Janez Brajkovic (Radioshack) a urcat pe a treia treaptă a podiumului final.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.