Joaquin Rodriguez (Katusha) şi-a arătat talentul de căţărător în etapa a cincea a Turului Spaniei, impunându-se pe ascensiunea Valdepeñas de Jaén. Ajutat de coechipierul său Daniel Moreno, spaniolul a atacat pe ascensiune şi a trecut primul linia de sosire, urmat la patru secunde de Wouter Poels (Vacansoleil) şi la cinci secunde de Moreno. Liderul formaţiei Katiusha a urcat pe locul al treilea în clasamentul general, aflându-se la 23 de secunde în urma liderului Sylvain Chavanel (Quick Step), coechipierul său Moreno menţinându-se pe poziţia a doua.

Cum etapa a avut startul la Sierra Nevada, localitatea unde se antrena Xavier Tondo, înainte de start s-a ţinut un moment de reculegere. O evadarea a 18 oameni s-a format chiar după start, dar cum la kilometrul 87 urma prima trecere peste Valdepeñas de Jaén evadarea s-a risipit. Michael Albasini (HTC) a atacat pe căţărare urmat de Rein Taaramae (Cofidis), Tom Slagter (Rabobank), Peter Sagan (Liquigas-Cannondale), Angel Madrazo (Movistar), Johannes Fröhlinger (Skil-Shimano), Davide Malacarne (Quick Step) şi Adrian Palomares (Andalucia Caja Granada). Avansul lor nu a trecut de 90 secunde, fiind prinşi la a doua trecere peste ascensiune zilei.

Cheia etapei a fost chiar a doua traversare a ascensiunii Valdepeñas de Jaén. Alexsandr Dyachenko (Astana) a plecat la 4 km de vârf şi a fost repede ajuns de David Moncoutié (Cofidis). Cum învingătorul din etapa precedentă a promis că va lupta pentru liderul echipei sale, Moreno l-a ajutat pe Rodriguez pe căţărare, spaniolul reuşind să ajungă primul la finalul celor 187 km.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.