Contratimpul individual reprezintă forma cea mai pură de competitivitate în ciclism. Este încercarea de a ajunge din punctul A în punctul B în cel mai scurt timp posibil.

Mulţi dintre noi o fac în mod natural : fie că încercăm să ajungem într-un timp cât mai scurt la serviciu fie că încercăm în ieşirile din weekend să impunem un ritm cât mai ridicat. Este foarte motivant să ştii că mergi din ce în ce mai repede prin propriile forţe.

De aceea, etapele profesioniştilor de contratimp sunt foarte apreciate de către public. Eşti tu contra timpului şi mai puţin împotriva altor rutieri. Contratimpul mai este denumit „cursa adevărului” dintr-un motiv justificabil: nu te poţi ascunde în pluton până la sosirea sprintului, trebuie să munceşti pentru viteza ta fiecare centimetru din traseu.

Probe de contratimp se desfăşoară pe întreg globul, ori pe cont propriu ori ca etape în curse. Turul Franţei de anul acesta a fost decis într-o probă de contratimp, arătând cât de important e să mergi bine în această probă.

Marea Britanie este în top în ceea ce priveşte probele de contratimp. În fiecare săptămână au loc zeci de astfel de curse în întreaga ţară pe distanţe ce variază de la 5 mile la 24 de ore. Rămâne popular deoarece este o formă accesibilă de cursă – nu ai nevoie de vreun echipament special sau de aptitudini, ci doar de o bicicletă şi capacitatea de a pedala. Cursele au loc, de obicei, pe drumuri deschise traficului, dar în ultimii ani a existat o creştere a numărului de evenimente de acest tip desfăşurate pe drumuri închise, acestea fiind mai atractive în special pentru începători în ceea ce priveşte siguranţa.

Cea mai frecventă întrebare pe care şi-o pun începătorii este „Sunt destul de rapid pentru a pedala 10 mile?”. Răspunsul este „da”, indiferent de cât de rapid eşti. Nimeni  nu va fi deranjat de timpul pe care îl scoţi, timpul lor le va da de gândit, nu al tău.

Înainte de a porni într-o probă de contratimp, fă o recunoaştere a traseului pentru a nu rata vreun viraj. După cursă, ori vei jura că nu vei mai face aşa ceva vreodată ori vei arde de nerăbdare să mai pedalezi într-un contratimp.

sursa : bikeradar.com

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.