Potrivit unui nou studiu, o doză zilnică de echinacea poate stimula organismul să mărească nivelul de eritropoetină, majorând semnificativ capacitatea de rezistenţă la efort.

Deoarece celulele roşii din sânge transportă oxigen către muşchi, creşterea nivelului de EPO poate fi un ajutor ergogenic, crescând nivelul performanţelor şi al rezistenţei în principal. Acest hormon este produs în mod natural în rinichi, dar utilizarea de EPO sintetic şi dopajul sangvin reprezintă mari probleme în ciclismul profesionist. Amândouă sunt ilegale şi periculoase.

Potrivit doctorului Malcolm T Whitehead de la Departamentul de Terapie Fizică al Universităţii din Arkansas, S.U.A : “Abuzul de EPO sintetic poate duce la o creştere a vâscozităţii sângelui iar dacă numărul de celule roşii creşte dincolo de un anumit nivel sângele devine îngroşat. Acest lucru înseamnă că nu va mai curge bine prin vase, va produce creşterea tensiunii arteriale şi ar putea duce chiar la accidente vasculare cerebrale.”

Fiind un hormon natural, creşterea nivelului de EPO în mod natural şi în condiţii de siguranţă este realizabilă. Un studiu recent al Departamentului de Sănătate şi Performanţă al Universităţii Northwestern, S.U.A, a relevat faptul că echinacea ar putea fi o cale legală de a-ţi creşte nivelul de hormon.

Whitehead a condus studiul, oferindu-le pacienţilor fie un placebo fie o doză de 8g de echinacea pe zi, timp de 28 de zile. “Cantitatea de echinacea consumată a fost reflectată în nivelul de EPO care a fost similar cu cel obţinut în urma antrenamentelor la altitudine”, spune Whitehead. “A avut loc o creştere semnificativă în procente a absorbţiei maxime de oxigen în experiement comparativ cu grupul de control”.

El a subliniat că este nevoie de mai multă cercetare pentru sportivii profesionişti, dar pentru rutierii amatori echinacea ar putea avea efecte pozitive vizibile.

Mai există şi alte “revendicări” asupra puterilor miraculoase ale echinaceii cum ar fi:

Prevenirea şi tratamentul răcelii : Unele studii au constatat că luând echinacea imediat ce simţi primele semne ale unei răceli, poate reduce semnificativ severitatea simptomelor. Alţii recomandă consumul de echinacea înainte de a fi expus virusului pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea.

Tratarea muşcăturilor de şarpe : În mod tradiţional, echinacea a fost utilizată pentru tratarea muşcăturilor de şarpe şi pentru a reduce răspândirea veninului.

Antiinflamator : În inflamaţiile cauzate de o infecţie virală sau bacteriană a fost demonstrat că echinacea reduce inflamarea în unele cazuri.

Anti-cancer : Aceasta este o afirmaţie importantă, dar într-un studiu, 15 participanţi aflaţi în stadii avansate ale bolii au luat echinacea şi timpul mediu de supravieţuire a fost de 4 luni, un timp mai lung decât era aşteptat. Un pic vag, dar poate într-adevăr echinacea este o plantă minune.

 

sursa : bikeradar.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.