Se spune că un măr pe zi te ţine departe de doctor. Este o zicală veche, dar până la sfârşitul acestui articol te vei convinge că un măr pe zi nu te va menţine doar sănătos ci îţi va îmbunătăţi şi performanţele atunci când vei pedala.

Mai precis, îţi voi arăta câteva dovezi foarte interesante care arată că fructele şi legumele pot creşte nivelul performanţelor şi te vor ajuta în acelaşi timp să mănânci sănătos. Nimic nu poate înlocui antrenamentul, dar poţi creşte nivelul de adaptare la antrenamente mâncând ceea ce trebuie.

Includerea fructelor şi a legumelor în alimentaţia ta este benefică în primul rând sănătăţii tale, dar acest lucru poate suna plictisitor pentru un sportiv care se concentrează pe îmbunătăţirea performanţelor. Cu toate acestea, noi cercetări arată că anumiţi nutrienţi din fructe şi legume te pot ajuta în ceea ce priveşte adaptarea la antrenament.

Să începem prin a arunca o privire asupra unei modalităţi de a intra în formă prin antrenament. Când te antrenezi, una din adaptări este creşterea numărului de mitocondrii în muşchi. Mitocondriile sunt celulele care produc o mare parte din energia pe care o foloseşti în timpul antrenamentelor de anduranţă.

Există în muşchi anumiţi  declanşatori care ordonă organismului să producă mai multe mitocondrii. Cele mai importante în acest context sunt denumite AMPK, SIRT-1, PGC-1 şi PPAR. Pentru a produce mai multe mitocondrii în muşchi  numărul acestor declanşatori trebuie sporit. Antrenamentele pot face acest lucru, dar dacă ar putea şi alimentele ?

În ultimii ani a existat o intensificare a cercetărilor în legătură cu această întrebare. Acest lucru s-a datorat creşterii numărului de cazuri de obezitate şi a căutării disperate a unei pilule magice care să combată problemele de sănătate cauzate de obezitate. Unele dintre rezultatele acestor cercetări au implicaţii importante în ceea ce priveşte performanţa în anduranţă.

Cercetarea s-a concentrat pe polifenoli şi flavonoizi. Aceştia sunt nutrienţi care se găsesc în special în fructe şi legume. Resveratrol este un exemplu de polifenol care se găseşte în strugurii roşii şi în vinul roşu de asemenea.

Într-o ediţie din 2006 a pretigioasei reviste de ştiinţă “Cell, Lagouge and colleagues” a fost publicat un studiu în care mai mulţi şoareci au fost supuşi unei diete de 15 săptămâni şi unui program de exerciţii în care primeau suplimente cu resveratrol. După această perioadă rezultatele au fost uimitoare. Şoarecii care au primit suplimente de resveratrol au  rezistat la efort cu 50% mai mult şi au reuşit să introducă în organism cu 33% mai mult oxigen.

Când cercetătorii au prelevat probe cu muşchii şoarecilor încercând să înţeleagă mecanismul din spatele acestei îmbunătăţiri evidente, au observat că mitocondriile ocupau o zonă de 2.5 ori mai mare în muşchi.

O altă observaţie a fost aceea că şoarecii suplimentaţi cu resveratrol au fost capabili să finalizeze mai multe exerciţii decât ceilalţi. Cel mai probabil, acest lucru le-a permis să obţină o formă mai bună prin executarea mai multor exerciţii. Se pare că polifenolii te pot ajuta să faci antrenamente mai grele fără a ceda sau a te îmbolnăvi.

Fructele şi legumele sunt singurele surse de polifenoli. Cei care iubesc gătitul vor fi fericiţi să audă că ierburile şi condimentele sunt de asemenea excelente surse de polifenoli. S-a descoperit că unul dintre efectele scorţişoarei este acela că porneşte declanşatorul mitocondrial PPAR. Acest lucru nu a fost încă testat în contextul sportivilor şi al performanţei, dar pare plauzibil că aportul scorţişoarei poate conduce la o creştere a numărului de mitocondrii în muşchi.

Este important de reţinut că toate aceste cercetări se află într-un stadiu de dezvoltare şi sunt efectuate în general pe animale aşa că nu v-aş recomanda să vă grăbiţi să achiziţionaţi suplimente care conţin resveratrol. Oricum, încercând să măreşti nivelul de polifenoli mâncând fructe şi legume nu te va afecta cu nimic.

sursa : bikeradar.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.