Cei de SRAM au prezentat primele lor roţi pentru mountain bike – RISE 60 din carbon şi RISE 40 din aluminiu. Doi ani a durat realizarea proiectului, ambele seturi având jante de 19mm lăţime şi 26mm adâncime. Ambele sunt disponibile în verisiuni de 26in şi 29in.

Potrivit managerului de la SRAM, Bastien Donze, compania a avut un singur scop în realizarea primelor roţi – „am vrut să fabricăm nişte roţi care merg bine”. „Acest lucru pare evident, dar este mai complicat decât sună”. Designerii de la SRAM au ajuns la concluzia că echilibrul este cheia unor roţi de mountain bike foarte bune. Ei au identificat 6 factori principali care trebuie abordaţi – greutatea, inerţia, angajamentul, rigiditatea laterală, rigiditatea frontală şi eficienţa.

În capul listei a fost greutatea, astfel încât cei de la SRAM au folosit materiale cât mai uşoare şi minimale cu putinţă, menţinând în acelaşi timp durabilitatea. Versiunea de 26in a RISE 60 cântăreşte 1,330g iar cea de 29in are o greutate de 1,420g. RISE 40 cântăresc 1,710g, respectiv 1,840g.

Angajamentul butucului a fost următoarea caracteristică ca importanţă iar soluţia SRAM pentru RISE 60 este impresionantă. Creşterea numărului de dinţi păstrează angajamentul la un respectabil 6.7 grade, care permite o reacţie foarte vioaie.

În ceea ce priveşte rigiditatea laterală, aceasta a fost realizată în diferite moduri. În primul rând, ei spun că un offset în jante de 2.5mm permite o tensiune mai echilibrată a spiţelor. Unghiul spiţelor şi modelul dantelat au fost, de asemenea, proiectate cu gândul la rigiditate. RISE 60 are spiţe Sapim CX-Ray şi nipluri din aliaj, în timp ce modelul 40 e construit cu spiţe din oţel mai ieftine şi nipluri din alamă.

Utilizarea de axe suplimentare şi plasarea mai rarefiată a rulmenţilor butucului sporesc rezistenţa la forţele laterale. În ciuda acestor eforturi de a menţine roţile cât mai rigide, reprezentanţii SRAM spun că jantele RISE sunt proiectate în aşa fel încât riscul unei pene e mai scăzut iar confortul la rulare e mai ridicat. Roata RISE 60 poate fi schimbată între 9x135mm şi 12×142, dar la modelul 40 trebuie să alegi una dintre cele două variante.

Un set de roţi RISE 40 va costa 465€. Este deja pe linia de producţie şi vor sosi din Taiwan luna aceasta. RISE 60 au un preţ de 1800€ şi vor fi disponibile din luna decembrie pentru versiunile de 26in şi februarie 2012 pentru 29in.

sursa : bikeradar.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.