Mansoanele reprezinta probabil cea mai neglijata componenta a unei biciclete. Majoritatea se multumesc cu mansoanele montate din fabrica. In caz ca trebuie inlocuite multi se orienteaza dupa pret si dupa culoare.

E gresit sa consideram mansoanele o componenta fara importanta, sau care nu contribuie la eficienta si performanta. Din cauza unor mansoane nepotrivite sau de slaba calitate, pot aparea probleme la degete si la incheieturile palmei. Cea mai raspandita problema este sindromul tunelului carpian. Exista mii de modele diferite, o multitudine de materiale, forme, dimensiuni, facand grea alegerea corecta.

Cele mai ieftine si proaste mansoane sunt cele din plastic. Sunt tari, rigide, deseori au modele in relief care zgarie palma, iar la umiditate devin alunecoase. Desi sunt ieftine trebuie sa stam departe de ele.

Mansoanele de cauciuc sunt mult mai potrivite pentru oricine face ciclism. Materialul este moale si aderent, facand plimbarea pe bicicleta mult mai placuta. Pretul variaza, la fel si compozitia materialului si forma exterioara. Foarte apreciate sunt cele cu forma ergonomica, cu capetele latite, care se muleaza dupa forma palmei. Astfel palmele se sprijina pe o suprafata mai mare, oferind confort, stabilitate si siguranta.

Mansoanele din silicon constituie varful de gama. Desi sunt scumpe, greutatea scazuta si confortul sporit, fac sa merite pretul. Un minus ar fi durata de viata mai scazuta, dupa un timp siliconul, devenind faramicios si lipicios. Unele mansoane au insertii de gel pentru un extra-confort si ergonomie.

Mai rar intalnite sunt mansoanele din burete si cele din piele. Buretele este usor, ergonomic si ieftin dar se uzeaza foarte repede. Pielea in schimb e posibil sa detina niste calitati in plus, dar inca nu e suficient exploatata si nici prea populara.

Pentru a sti ce mansoane sa alegem, trebuie sa testam mai multe modele si materiale, macar pentru o plimbare de cativa zeci de kilometri. Mansoanele care par placute acum, peste 100km s-ar putea sa devina deranjante. Succesul in ciclism depinde de foarte multi factori, unul din ei fiind alegerea unor mansoane ideale.

2 COMMENTS

  1. O alternativa pe care o folosesc si de care sunt foarte multumit este ghidolina in loc de mansoane.

  2. Am vazut ghidolina si la altii. E foarte usoara si in plus poti sa infasori mai multa sau mai putina in functie de marimea palmelor. Doar ca nu prea merge cu manetele rotative (revoshift sau gripshift).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.