In asteptarea vagoanelor speciale pentru transportul bicicletelor, trebuie sa ne descurcam cu cele pentru calatori.

 Bicicletele pot fi luate in vagoanele de calatori ca bagaje de mana. Pentru aceasta trebuie demontate macar partial. Roata fata scoasa si prinsa de cadru, gidonul intors, saua coborata si pedalele demontate. Daca gasiti o geanta suficient de mare in care sa incapa toata, nu veti avea probleme, si nici nu veti plati in plus.

 Citez de pe site-ul oficial al CFR.

 Conform prevederilor Reglementarilor Proprii ale CFR Calatori de aplicare a Regulamentului privind transportul pe caile ferate din Romania, se precizeaza ca un călător poate lua gratuit în vagoanele clasă o bicicletă pliabilă sau demontabilă, cu condiţia să nu incomodeze pe ceilalţi călători.

 În cazul trenurilor de persoane şi accelerate formate din vagoane cu spaţii interioare mari (exemplu: vagoanele etajate – seria 2626), respectiv automotoare (exemplu: Sageata Albastra) se admit la transport biciclete nedemontabile, pentru care se va încasa un tarif  prezentat in tabelul de mai jos (o bicicleta obisnuita se considera ca avand 10 kg) :

Zona km. lei/kg
I 1-100 0,70
II 101-200 1,40
III 201-300 1,50
IV 301-400 1,90
V >400 2,00

 Călătorul va însoţi şi supraveghea bicicleta pe durata transportului, astfel încât să nu fie incomodaţi ceilalţi călători.

 In cazul nerespectarii celor de mai sus,  se recupereaza tariful de transport prezentat in tabelul anterior  si  se aplica amenda contravantionala de la 250 – 400 lei, conform HG 203/1994 cu modificarile ulterioare, pentru fapta incadrata la art. 2.10.

 Despagubirea se incaseaza pe loc de catre agentul caii ferate, iar amenda din procesul verbal intocmit conform HG 203/1994 se achita la caseriile autoritatilor administrative locale (taxe si impozite locale) unde contravenientul isi are domiciliul fiscal.

4 COMMENTS

  1. Eu am platit bilet pentru bicicleta (ca cica ocupa locuri ,11 lei) , dupa care au venit 3 derbedei pusi pe scandal si unul din ei mi-a spus ca: “…eu maine vin cu vaca!” si i-am arat tampitului biletul dupa care a chemat controlorul + ca ei nici nu aveau bilet. A doua oara inca de la inceput i-am dat nasului 4 lei sa ma lase in pace!

  2. in primul rand exista vagoane speciale pt biciclete, iar spatii pt biciclete au si vagoanele pt persoanele cu handicap, automotoarele sageata albastra, vagoanele etajate etc. articol prost documentat.

  3. Cat la suta din trenurile din Romania au vagoane speciale pentru biciclete? Cate rute sunt deservite de sageata albastra?

  4. Spune-le alora de la CFR ca sunt prost documentati, ca de pe site-ul lor am luat informatiile.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.