Firma elvetiana DT Swiss este cea mai cunoscuta si mai populara producatoare de spite din lume. Printre produsele sale de top se remarca spitele DT Alpine III.

Aceste spite au ca principala caracteristica trei diametre de grosimi diferite. In engleza forma aceasta se numeste triple butted. La capatul filetat au o grosime de 2mm, la partea de mijloc au 1,8mm iar la partea curbata care intra in butuc au 2,34mm.

De ce aceste dimensiuni, va veti intreba? De cate ori ati vazut vreo spita rupta de la jumatate? Eu cu siguranta am vazut extrem de rar. Cel mai adesea spitele se rup de sub filet sau de la curbura. Astfel partea mijlocie se poate subtia fara nici un risc. In plus asta le confera si o seama de avantaje. Spitele sunt mai elastice, se pot strange mai bune, se lipesc mai bine unele de altele si se freaca mai putin intre ele. Si bineinteles au o greutate mai redusa.

Partea inferioara mai ingrosata are al rol. Majoritatea spitelor au grosimea de 2mm, iar gaurile din butuci au 2,4mm. Spita are ceva loc de joaca, patru zecimi nu e chiar asa putin. De la socurile primite janta se deformeaza putin, iar spitele se slabesc si se intind alternativ. De la aceste miscari, cotul spitei sufera o serie de microfisuri care cu timpul se maresc si produc o ruptura. Deoarece spitele Alpine III au cotul mai gros, intra fix in gaura, nu joaca si nu produc vibratii.

Datorita acestor caracteristici, aceste spite sunt cotate de multi specialisti, ca cele mai bune din lume. In combinatie cu niplurile DT Pro Lock si cu ajutorul unui mester mecanic in ciclism, pot forma o roata indestructibila.

6 COMENTARII

 1. Ok, ok, cele mai bune, desi cele mai nepopulare ptr roti de 28 (trekking city) desi nu ar trebui sa fie asa, la ce sosele avem… Asa ca, astept de de dealeri alpine III de 290-292 mm! Si mai ales promovarea lor, in genul celei de aici!

 2. Derutanta situatie si chiar ciudata!!
  Au prezentat o spita DT Alpine lll si au postat poza unei spite DT Champion……..asa au facut cei de la DT Swiss.

 3. Chiar asa: de ce nu gasesc spite DT Swiss Alpine III cu lungimi mai mari de 260 mm?
  Vreau de mult timp sa construiesc o roata fata cu spite din astea , chit ca-s prea mult pentru o roata fara nici un fel de „farfurie” cum este roata fata(folosesc frana V-brake,nu disc).
  MACAR de ar citi vreun dealer p-aici si sa aduca vreo 2-3 cutii de spite Alpine III la lungimi de 290/292 mm!
  Pentru o cursiera chiar se cer asa spite, ca sa nu mai zic de jenti duble capsate( simplu sau dublu capsate)!
  Aduceti spite DT Swiss Alpine III la lungimi pentru roti de 28″!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.