Acum exista pe piata o mare varietate de antifurturi. Multe sunt inutile, altele sunt foarte bune, e important sa stim ce sa alegem.
Cel mai raspandit si popular este antifurtul din cabluri de otel. E format din mai multe fire de otel impletite si rasucite. Este invelit in plastic, poate sa aiba lungimi de 20cm sau 2m, diferite grosimi si se incuie cu cheie sau cu cifru. Este slab, chiar si cele groase se pot taia usor cu un cleste special. O varianta imbunatatita este cablul armat. Pe exteriorul cablului se introduc niste inele metalice care formeaza un scut, ingreunand mult taierea.

Lantul clasic incuiat la capete cu un lacat constituie un antifurt foarte eficient. Este ieftin, solid si in plus se poate purta la centura. Deja e o moda pe alte meleaguri. Cele mai bune sunt lanturile cu profil patrat sau hexagonal. Pentru a nu zgaria cadrul sunt de obicei invelite in material textil sau plastic. Se pot folosi si 2-3 lacate, lantul se poate petrece printre roti si cadrul si se poate incuia in orice pozitie.

Un model foarte apreciat este antifurtul pliabil. Este alcatuit din placute metalice nituite intre ele. Se poate plia intocmai ca un metru de tamplarie. Poate fi purtat cu usurinta in borseta, in rucsac, chiar si in buzunar. Odata desfacut se poate lega in diferite pozitii. Se poate taia doar cu scule electrice, deci reprezinta o alegere foarte buna, desi e destul scump.

Cel mai bun tip de antifurt se numeste U-lock – incuietoare U. E format dintr-o bara de otel indoita in forma de U, iar capetele ii sunt unite de alta bara rabatabila care se incuie. Este foarte greu de taiat cu unelte mecanice, cele mai scumpe variante sunt greu de taiat chiar cu polizorul. E greu si voluminous, dar se poate purta in rucsac sau pe suporturi special prinse de cadru sau portbagaj. Pretul este pe masura, dar decat sa ramai fara bicicleta, mai bine investesti intr-un antifurt de calitate.

Mai exista si alte tipuri, cum ar fi cele care se monteaza pe cadru si blocheaza roata spate, sau sisteme de blocare a ghidonului, sau cu prindere pe discul de frana. Astea din urma nu pot impiedica pe nimeni sa ia bicicleta asa incuiata pe sus si sa plece cu ea sau sa o urce intr-o duba. Au aparut si alarme electronice cu senzori de miscare, care emit sunete stridente.

Orice antifurt e mai bun decat nimic, dar decat un antifurt ieftin si o bicicleta furata, mai bine unul scump si o bicicleta asigurata.

5 COMMENTS

  1. cel mai bine sa ai un antifurt bun, sau sa o tii in casa undeva. mi-e mi-a furat o bicicleta de pe scara, aveam un antifurt ieftin, din ala care e prezentat prima data.

  2. Indiferent ce antifurt ai, daca lasi bicicleta peste noapte undeva afara, e o tinta sigura. Eu am din acela din primul exemplu, dar este doar pentru a nu-mi lua cineva bicicleta direct la subrat, in rest incerc sa o leg sub ochii cuiva (politist, jandarm, paznic) sau undeva unde pot sa o vad eu in timp ce-mi termin treaba si niciodata n-o las mai mult de o ora-doua.

  3. cu un cleste special nu vad eu prea bine nici antfurtul lant.Nu dureaza 2 minute si e taiat.
    Protectia e de natura psihologica oricum. Daca hotul vede antifurtul pus evalueaza bicicleta in primul rand si poti avea sansa ca el sa nu considere ca merita efortul.Insa daca nu e asa nu te mai scapa nici un antifurt.

  4. Din experienta de hot de biciclete, pot spune ca: lanturile sunt usor de taiat cu un cleste destul de mare (80-100cm lungime) dar fac zgomot. Cablurile se taie cu un sfic de 10 lei, dureaza 15-120secunde dar nu fac zgomot in asemenea hal incat sa alerteze pe cineva. U lock sau lacatele se pot desface cu un speraclu, dureaza foarte putin (max 1 minut) si nu face zgomot deloc. Cele mai bune si sigure sunt lanturile care au zale cu profil patrat sau hexagonal pt ca aluneca din falcile clestilor si lacatele cu cifru. In final, cel mai sigur este cablul cu alarma de 100db si semzor de miscare de la Yale, de asta nu o sa se atinga nimeni mai ales noaptea pe scara blocului. Dr daca vecinul de la etajul urmator misca balustrada din greseala si incepe alarma sa sune nu mai este nici acesta eficient deoarece ii va deranja pe vecini inutil.

  5. Asta chiar e tare…un hot de biciclete ne spune ce e eficient si ce nu…bravo frate ti-ai spalat pacatele.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.