In realitate ceaiul este o planta ce creste in Asia. Din frunzele ei fierte se obtine o bautura cu multe efecte benefice. Noi numim ceai orice bautura obtinuta din plante medicinale. Insa termenul corect este infuzie.

Aproape orice planta are proprietati curative daca este preparata corect. Pentru a obtine o infuzie buna, trebuie urmate cateva reguli.

Planta trebuie culeasa in perioada potrivita, dintr-o zona nepoluata. Uscarea e bine sa se faca la umbra, in strat subtire. Nu e indicata uscarea a soare sau in cuptor deoarece se distrug unele elemente. Pastrarea se face in recipiente de hartie, carton, lemn sau sticla. Exclus plastic sau metal.

Prepararea ceaiului e simpla. Se pune apa la fiert, si dupa ce clocoteste se da deoparte. Abia apoi se pun plantele in apa fierbinte. Se acopera vasul si se lasa maxim 5 minute sa infuzeze, apoi se strecoara. Doar anumite parti cum ar fi radacinile, scoarta sau semintele se fierb mai mult. Ceaiul se pastreaza intr-un vas e sticla. Dupa preferinte se adauga miere de albina sau zeama de lamiae.

Infuzia se poate folosi in tratamentul multor afectiuni, sau se poate bea in loc de apa. Pentru tratamente se foloseste mai multa planta, cam doua lingurite la o cana de apa. In mod normal se pune doar o lingurita.

Ceaiurile, baute regulat aduc multe benficii sanatatii. Apa fiind fiarta, e lipsita de bacterii, microbi si alte elemente daunatoare. Exista la plafare diferite combinatii de plante special selectionate pentru anumite afectiuni. Unele ceaiuri se pot bea timp indelungat fara probleme, altele au efecte mai puternice si se consuma dupa recomanarea unui medic specialist.

4 COMMENTS

  1. Ceaiurile sunt foarte bune , mai ales acum in sezonul rece, dar nu prea beau la plic, ci cele din plante culese de mine.De exemplu musetel, tei ,soc sau salcam sunt foarte bune.Cand plec intr-o excursie cu bicicleta imi fac un ceai de soc si salcam cu lamaie, in care pun 2 lunguri de miere si putina glucoza, merge de minune.

  2. Beau zilnic decoct de macese indulcit numai cu miere. Este un excelent vitaminizant si vasodilatator arterial. Spre deosebire de infuzie, ceaiul decoct se fierbe 15 min. complet acoperit la foc mic, dupa care se lasa la racit pina devine caldut si se consuma treptat intr-un interval de timp mai mare.

  3. Beau ceai verde si rosu varsat in fiecare zi. Cele la plic (resturile) sunt de calitate mai slaba. Ceaiul verde e mai pretentios in modul de preparare (70-80grade temp. apei si 1min, max 2 ptr prima infuzie). Se pot face mai multe infuzii micsorand timpul de infuzare ptr a2a sau a3a infuzie, dupa care se poate lasa pana spre 2 min la ultima infuzie. Imi place sa beau ceai verde japonez sau chinezesc si de obicei beau niste tipuri de sencha. Cel rosu il beau seara si nu numai. E recomandat si ptr. sportivi fiindca e foarte “meserias’ 😉

  4. Prefera sa mi cumpar un ceai de calitate dintr o ceainarie decat sa mi cumpar pliculete sau alte chestii din hypermarketuri

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.