Antifurtul a devenit unul din cele mai importante accesorii ale bicicletei. Cel putin in oras fiecare din noi e aproape obligat sa-l poarte. Mai greu sau mai usor, mai scump sau mai ieftin, orice e mai bun decat nimic.

Traim intr-o societate in care ne e frica sa ne lasam bicicleta nelegata intr-un loc public mai mult de un minut. Majoritatea, eu inlusiv, se tem sa o lase si legata.

Orice antifurt e o piedica minora in calea unui hot experimentat. Cele mai bune si mai rezistente pot doar sa intarzie furtul bicicletei, nicidecum sa-l impiedice. Am vazut o multime clipuri pe internet in care indivizi indemanateci, descuiau, taiau sau rupeau orice antifurt in cateva secunde. Desi pe mine si pe multi altii aceste clipuri i-au cam speriat, un antifurt bun ramane singura speranta.

Oferta de antifurturi este mai mult decat generoasa, exista multe firme ce produc nenumarate modele. In general cu cat e mai scump, cu atat e mai bun. Daca va hotarati sa va cumparati antifurt, decat sa luati unul foarte scump, mai bine alegeti doua mai ieftine. Eu in rarele ocazii in care trebuie sa-mi leg bicicleta, folosesc doua antifurturi. Unul gen U-lock cu cheie si unul lung din cablu cu cifru. Ideal e sa fie cat mai diferite pentru ca un eventual hot e posibil sa nu stie sa le desfaca pe amandoua sau sa nu aiba timp.

Dar nu va bazati prea mult pe un antifurt oricat de sigur ar fi. Recomand folosirea antifurtului maxim 2-3 minute cat intrati sa cumparati o paine. In nici un caz nu intrati la cinema si lasati bicla afara legata de rastel.
Dar nu conteaza doar antifurtul, conteaza si cum il folosim. Unii pur si simplu nu stiu sa-si lege bicicleta corect. Nu legati bicicleta doar de cadru. Bagati antifurturile printre roti, unul pe fata, unul pe spate. Chiar daca aveti rotile prinse cu piulite, orice hot poate duce o cheie de 15mm in buzunar si sa le desfaca. Tija de sa se poate fura foarte usor. Nu folositi inchideri rapide (QR) ci doar suruburi. Dupa ce strangeti bine subrubul il puteti deteriora capul astfel incat sa nu mai poata fi desfacut. O smecherie utila ar fi sa bagati o bila in capul surubului si sa o lipiti cu silicon sau ceara topita. Sau scoateti tija si o luati cu voi. Exista si QR-uri antifurt, care se desfac doar cu o cheie speciala.

Unele personae se bazeaza pe aspectul neingrijit al bicicletei, sperand ca astfel nu va prezenta interes pentru hoti. Nu va incredeti in asta, hotii fura orice daca au ocazia. Legati bicicleta cat mai la vedere, in directia camerelor video sau pe langa intrari unde sunt gardieni. Astfel de piedici pot descuraja un eventual furt.

Combinatia ideala este o bicicleta foarte ieftina, care nu prezinta interes, si un antifurt foarte scump si greu de taiat. E bine sa faceti fotografii bicicletei si sa notati seria cadrului.

2 COMMENTS

  1. Eu unul am mizat pe faptul ca o bicicleta care arata urit, neingrijita va tine hotii departe.
    Recent mi-a fost furata bicicleta din scara blocului. Era o bicicleta din fier, cu angrenajul ruginit, zgiriata, plina de noroi, care nu valora mai mult de 100 lei.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.