In nici un alt sport nu s-au creat atatea haine speciale ca in ciclism. De la cap pana la picioare si de la cursiere pana la downhill, exista haine si accesorii specializate si pentru toate gusturile.

Cel mai special obiect vestimentar in reprezinta pantalonii de ciclism cu bazon. Indiferent ca sunt lungi sau scurti, mulati sau mai largi, cu bretele sau fara, bazonul este tot ce conteaza. Multi ciclisti evita acesti pantaloni, dar utilitatea lor este foarte mare.

Bazonul este o bucata de material cusuta in interiorul pantalonilor, intre picioare. Se poate face din diferite materiale, textile, burete, piele, gel. Cele mai bune sunt fabricate dintr-un material special numit coolmax. Bazonul poate fi si detasabil, unele modele se fixeaza cu Velcro. Exista si lenjerie cu bazon, ce se poarta sub pantalonii obisnuiti.

Principalul beneficiu oferit de bazon este de a proteja partile mai sensibile ale corpului de contactul cu o sa prea tare. Nu inseamna ca nu sunt utili si pe o sa lata si moale. Bazonul absoarbe transpiratia si impiedica aparitia iritatiilor si rosaturilor. Cele mai bune au si protectie antibacteriana si elimina mirosurile neplacute.

Pentru a-si arata din plin valoarea, bazonul trebuie purtat direct pe piele, fara chiloti. Eventual se pot purta boxeri fara cusaturi in care se aplica pudra de talc. La o plimbare prin oras sau la o tura scurta merge si fara bazon, dar la concursuri si ture lungi e aproape obligatoriu.

9 COMMENTS

  1. cum vine aia “multi ciclisti evita pantalonii cu bazon” ? eu n-am vazut niciun ciclist cu altfel de pantaloni,in schimb am vazut plimbareti/burtosi care ii considera gai.

  2. Eu am vazut destui care chiar si la concursuri au venit in blugi, bermude sau traininguri.
    Sau aia nu-s ciclisti?

  3. Pentru cei care se nu se simt confortabil din punct de vedere estetic cu pantalonii mulati specifici, exista varianta lenjeriei cu bazon, peste care se poate lua orice pereche de pantaloni. Chiar si blugi :))

  4. Domnilor, faceti niste comentarii inutile, daca ati avea vreo legatura cu sportul asta ati sti ca nu numai ciclistii poarta pantaloni cu bazon, ii poarta si plimbaretii si toti cei care practica sportul asta in ture mai lungi sau chiar la plimbarile in parc, dar sa spui ca nu ai vazut asa ceva mi se pare deja prea mult. Ciclistii adevarati ii numesc chiloti tocmai prin faptul ca ii poarta direct pe piele. Bazonul pt a nu te roade este dintr-o singura bucata si fara cusaturi. Domnilor, cind vreti sa aflati ceva despre acest sport, intrebati adevaratii ciclisti nu pe aia de se plimba in Herastrau echipati ca de turul Frantei si au impresia ca le stiu pe toate. Ma bucur sa vad cit mai multi oameni care merg pe bicicleta dar ma intristez cind vad ca pozitia seii nu este corespunzatoare sau bicicleta nu-i masura care trebuie si asta se intimpla cind nu consulta un om de specialitate pe care multe magazine nu-l au si care cauta sa bage pe git toate fiarele indiferent de masura. Domnilor, daca vreti sa fiti ciclisti atunci informati-va si purtati-va ca atare .

  5. Buna ziua!
    As vrea sa va intreb de unde pot cumpara astfel de bazoane?Recunosc ca nu stiam de existenta lor.Eu am o bicicleta ergonomica la care nu prea lucrez din cauza disconfortului pe care il am ptr ca imi lipseste acest dispozitiv.Multumiri ptr informatii! Toate cele bune! Maria

  6. Maria, bazonul nu se cumpără separat, ci este parte a unor pantaloni de ciclism purtați ca atare direct pe piele, sau parte a unei lenjerii de corp purtată pe sub îmbrăcămintea de stradă/birou. Mergi la cel mai apropiat Decathlon ca să iei din raionul de ciclism niște pantaloni scurți de damă din poliester gri, cu un bazon albastru deschis.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.