Ergon este cunoscuta in primul rand pentru mansoanele produse, care sunt special adaptate formei palmelor. Firma germana a inceput recent sa produca si alte piese si accesorii pentru ciclism.

Unul din produsele care mi-au placut si chiar m-au impresionat sunt pedalele PC2 Evo. Desi la prima vedere par niste pedale simple, tip platforma, ele includ multe inovatii. Special create pentru cicloturism si ture lungi, ele sunt ideale pe orice bicicleta de oras si agrement. Sunt construite pentru a face piciorul sa se miste cat mai natural, fara a incalca pricipiile biomecanicii. Ergon PC2 au fost create dupa multe studii si teste in colaborare cu Universitatea Germana de Sport din Cologne. O intreaga echipa formata din ingineri, instructori sportivi, designeri, experti in biomecanica si ergonomie, sportivi profesionisti au lucrat pentru a crea o pedala perfecta.

Corpul pedalei este facut din carbon ultrausor si rezistent. Pe partea interioara a corpului este o ridicatura pentru a mentine piciorul in pozitie si a-l impiedica sa se atinga de bratul angrenajului. Platforma nu este dreapta, ci are o scobitura la mijloc. Asta ajuta talpa sa stea intr-o pozitie mai naturala si sa distribuie mai eficient forta la pedalare. In plus reduce durerile si amorteala ce pot aparea dupa multi kilometri parcursi. Unghiurile pedalei imbunatatesc transferul fortei si in acelasi timp reduc presiunea din talpi. Suprafata pedalei este acoperita cu un material antiderapant ce impiedica talpa sa alunece. Corpul este suficient de mare, incat sa ofere talpii un sprijin eficient. Se fabrica in doua marimi diferite, S si L. Varianta mica S are 444g si e pentru cei ce poarta papuci pana la marimea 42. Varianta L are 506g si e pentru cei ce poarta peste 43.

Axul este din otel aliat cu CrMo. Este foarte scurt pentru a micsora distanta dintre pedale, factorul Q. Se invarte pe rulmenti  complet sigilati ce nu necesita ungere sau intretinere. Corpul pedalei include cate un element reflectorizant in fata si in spate. Poate fi alb, galben sau portocaliu. Pretul unui set de pedale este in jur de 70 euro.

3 COMMENTS

  1. Lucian, ai apucat sa faci ceva km cu ele sau doar le-ai “probat”? Le-am vazut de vreo 2-3 luni pe un site de specialitate din Germania (nu dam nume 🙂 ) si chiar sunt tentat sa le cumpar. Dar la cat de scumpe sunt, vreau sa fiu sigur ca sunt si bune. Plus ca suprafata aia aderenta (care foarte probabil este “Safety-Walk” de la 3M) are sanse mari sa-si piarda proprietatile de-a lungul timpului prin tocire.

  2. Din pacate le-am testat doar “vizual” din pozele de pe net. Si eu as vrea macar doua seturi, dar nu-mi permit.

  3. Cam grele pentru o platforma din carbon compozit chiar daca axele sunt din CrMo. Sa fie greu materialul antiderapant dar pare abraziv si spongios?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.