Exista zeci poate chiar sute de produse similare, dar WD-40 e de departe cel mai celebru. Sub aceasta denumire se ascunde o substanta lichida cu foarte multe aplicatii.

Numele vine de la Water Displacing – substanta ce elimina apa. Chimistul ce a creat-o a reusit sa obtina compozitia ideala dupa 40 de incercari. Inventat in 1953, a pastrat aceeasi formula de atunci, iar popularitatea si vanzarile sunt in crestere. Producatorul pastreaza cu strasnicie secretul compozitiei, nu vrea sa ne spuna ce contine, stim doar ce nu contine. Substanta nu contine apa, silicon, kerosen, grafit, ceara, cloro-fluoro-carburi sau substante cancerigene. Nu este iritant pentru piele, iar mirosul e suportabil si dispare repede. Continutul aproximativ este urmatorul: 50% solvent, 25% dioxid carbon, 15% ulei mineral, 10% alte substante.

A fost conceput initial pentru a indeparta apa si a preveni coroziunea unor componente vitale ale rachetelor de razboi. Este compus dintr-un ulei foarte fin, diluat intr-un solvent. Dupa ce este aplicat patrunde prin toate locasurile, elementele volatile se evapora, lasand doar uleiul sa actioneze. Suprafetele tratate sunt protejate timp indelungat de umiditate, coroziune si gripare.

Aplicatiile acestei substante nu se limiteaza doar la atat. Se foloseste pe scara lagra in mecanica, motoare, electrica, masini, instalatii sanitare, casnice si gospodaresti. Americanii au o vorba: – daca ceva se misca si nu ar trebui, foloseste banda adeziva; daca ceva nu se misca si ar trebui, foloseste WD-40. Cele cinci principale folosinte ale WD-40 sunt urmatoarele:

– Elimina umezeala (tablouri electrice si circuite electronice deoarece e nonconductiv si previne scurt-circuitele)

– Greseaza (nu contine silicon, nu atrage praful si murdaria, folositor in mecanisme mici)

– Protejeaza (tine apa si umezeala la distanta, impiedica ruginirea si corodarea)

– Curata (spala si dizolva murdaria de pe orice suprafata, adezive, guma, rasina, vaselina, grasime)

– Deblocheaza (util pentru balamale intepenite, lacate gripate, pistoane, lanturi si orice alte mecanisme ce trebuie sa se miste usor)

In ciclism e util la curatarea lantului, pinioanelor si foilor. Dupa aplicare se lasa cateva minute si se stege cu o perie apoi cu carpa. Nu este indicat la ungerea lantului. Se poate folosi la stergerea si spalarea intregii biciclete. Foarte util la curatarea butucilor si rulmentilor de vaselina veche, murdara si uscata. Ajuta la deblocarea tijelor si pipelor intepenite, a suruburilor si piulitelor blocate, face schimbatoarele si franele sa se miste mai usor. Mare atentie sa nu ajunga pe jante dicuri sau sabotii de frana.

WD-40 este disponibil in diferite flacoane si containere, majoritatea sub forma de spray. Directionarea jetului trebuie facuta cu atentie pentru a evita stropirea in ochi sau gura. Substanta este inflamabila, deci nu trebuie folosita in apropirea focului.

7 COMMENTS

 1. Ionut, pe bratele furcii se foloseste doar pentru curatare. Se pulverizeaza si se sterge.

  Sprayule, am inhalat aproape de toate, dar nimic n-are efect asupra mea. Pe tine insa te-a cam afectat 🙂

 2. foarte popular si pe forumurile automobilistilor (de la deblocat demaror si rezolvat scartaieli balamale usi la te miri ce gresat pe la motor).
  fix acum un an am citit pe un alt site dedicat biciclistilor faptul ca asa cum lantul bicicletei se curata cu o anumita solutie-degresant(se alege degresantul in functie de murdaria de pe lant) si se unge cu alta solutie-gresant (se alege gresantul in functie de bicla: la MTB un gresant mai gros, la cursiera un gresant mai subtire + se alege gresantul si in functie de starea vremii: insorit sau ploios), tot asa NU trebuie folosit WD-40, nici ca degresant, nici ca gresant.
  dupa ce am citit acel articol, am inteles ca e mai usor sa intretii o masina decat sa cureti un lant de bicicleta.
  multumesc ca acest articol a clarificat problema.

 3. E posibil sa atace garniturile de cauciuc.
  Acum mi-am amintit, eu m-am ales cu o camera sparta, deoarece a ajuns accidental pe ea putina substanta minune. Deci nu folositi pe piesele din cauciuc.

 4. Exista si garnituri de cauciuc care pot intra in contact cu aceasta substanta sau cu oricare alta, fara sa fie atacate, numai daca sunt facute din cauciuc special rezistent la petrol.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.