Ştim cu toţii că alimentaţia proastă are un impact asupra felului în care ne simţim – prea mult zahăr şi grăsimi saturate te pot face să te simţi apatic de exemplu – dar opusul este şi el adevărat.

Alegerea corectă a alimentelor care au rol în imunitate şi în sporirea energiei te pot determina să renunţi la alte remedii şi să treci iarna cu zâmbetul pe buze.

Iată mai jos câteva alimente care îţi vor stimula imunitatea, dar şi câteva pe care ar trebui să le eviţi :

–      Grăsimi saturate şi produsele lactate (pot provoca inflamaţii şi pot scădea funcţia imunitară)

–      Cafeaua (stimulează pancreasul să secrete insulină şi interferează cu absorbţia de calciu, fier, magneziu şi vitamine B)

–      Produsele din făină albă (pâinea albă şi produsele de patiserie)

–      Produsele din zahăr rafinat

Alimente care sporesc imunitatea :

Nucile şi seminţele

Nucile sunt bogate în grăsimi, dar acestea sunt în general grăsimi „bune” : polinesaturate şi mononesaturate. Ele conţin toţi acizii graşi importanţi şi sunt surse bune de minerale esenţiale precum magneziu, fosfor, potasiu, cupru şi seleniu.

Carnea de peşte şi pui

Carnea de pui este o sursă excelentă de vitamina B12, curcanul conţine potasiu – care încurajează producţia de triptofan – şi zinc, care ajută la vindecarea rănilor. Carnea de vită este şi ea o bună sursă de zinc. Peştele gras (sardinele, somon, păstrăv, hamsii, macrou) este cea mai bună sursă de acizi graşi omega 3. Aceştia sunt antiinflamatori şi protejează inima, pielea, ochii, creierul şi articulaţiile. Variantele vegetale ar fi nucile şi seminţele, în special inul şi cânepa, dar s-ar putea să nu fie atât de disponibile precum sursele de peşte.

Cereale şi leguminoase

Acestea sunt de cele mai multe ori o resurse insuficient folosite, iar în timp ce multe cereale (în special grâu şi porumb) se găsesc în proporţii mari în dieta noastră, avem tendinţa să ocolim lucrurile bune prin prelucrarea acestora şi prin eliminarea tărâţelor şi germenilor care conţin fibre insolubile şi nutrienţi. Ovăzul este o sursă foarte bună de vitamine B şi minerale iar nivelul scăzut de gluten reprezintă un alt atu. Lintea este o bogată sursă de fibre şi proteine, mai conţine triptofan şi fier.

Fructele şi legumele

Unele ciuperci ajută la producerea globulelor albe şi conţin beta-glucan care s-a dovedit că ajustează sistemul imunitar. Bananele şi morcovii sunt surse de vitamina B6(care se mai găseşte şi în carne, ouă, cereale integrale şi nuci). Vitamina B6 ajută la eliberarea glucozei din glicogen şi în metabolismul proteinelor. Bananele mai conţin vitamina C şi potasiu care încurajează producerea de triptofan, un precursor al serotoninei ce ajută la reglarea stării de spirit şi de somn. Usturoiul, ceapa, prazul au activităţi antibacteriene, antivirale şi antifungice; au un nivel ridicat de sulf ce are un efect antiiinflamator.

Alte alimente

Iaurtul conţine probiotice, bacterii benefice care pot stimula sistemul imunitar echilibrând microflora intestinală. Ceaiul negru, verde şi alb conţin niveluri ridicate de antioxidanţi – încearcă să înlocuieşti cafeaua cu ele. Ierburile precum echinacea, ginseng, astragal, salvie sau soc susţin şi ele sistemul imunitar şi pot fi folosite la gătit sau ca ceaiuri. Adaugă cât mai multe ierburi şi condimente în mâncărurile tale – sunt surse bogate de minerale şi nutrienţi.

sursa : bikeradar.com

1 COMMENT

  1. Semintele de dovleac contin mult seleniu si sunt foarte utile in prevenirea imbolnavirii prostatei.
    Usturoiul intareste inima, regleaza tensiunea arteriala si stopeaza depunerea colesterolului pe vase.
    Somonul este foarte bun, dar din pacate este de acvacultura, cel din mediul salbatic este pt. ursi, braconieri si oameni cu ‘ceafa lata’…..:D
    Am sa renunt definitiv la ceasca zilnica de cafea in favoarea ceaiului negru!
    Excelent articolul !!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.