Mulţi rutieri au un picior mai scurt decât celălalt. Pentru majoritatea diferenţa este minoră, dar pentru alţii, în special pentru cei care au suferit fracturi ale oaselor, aceasta poate fi măsurată în centimetri.

Doi experţi, Julian Wall tehnician la CycleFit şi Stephen Eastaugh-Waring chirurg ortoped, ne vor explica ce poţi face în acest caz.

Bicicleta potrivită – Julian Wall

Primul lucru pe care trebuie să îl analizezi este bicicleta ta şi setările acesteia, iar o configurare corespunzătoare a acestora făcută de un specialist te-ar putea ajuta în mai multe moduri.

Una dintre cele mai importante reglări este aceea a plăcuţelor de la pantofii de ciclism. Aş recomanda mutarea plăcuţei mai în faţă la piciorul care este mai scurt. De asemenea, ajustarea şeii ar putea face diferenţa.

Există pentru plăcuţe nişte pene subţiri din plastic pe care le poţi fixa sub ele, ceea ce înseamnă că poţi corecta diferenţa de lungime dintre picioare, dar te-aş sfătui să ai grijă în primul rând de poziţia plăcuţelor.

Un alt factor important este alegerea şeii; dacă unul din şolduri e mai lăsat pe o parte poţi rezolva această problemă printr-o şa mai lată ce te-ar ajuta să stabilizezi pelvisul.

Nu e simplu să realizezi singur toate aceste ajustări; există o mulţime de factori de care trebuie să ţii cont. În mod ideal, ai nevoie de cineva cu experienţă pentru a te ajuta. Dar vestea bună este că setările potrivite pentru bicicleta ta vor face o diferenţă sesizabilă asupra felului în care pedalezi.

Opţiunile medicale – Stephen Eastaugh-Waring

Un picior mai scurt în sport provoacă probleme de biomecanică şi chiar îţi poate limita abilităţile de a concura. În aceste cazuri în care tibia unui picior este mai scurtă decât a celuilalt este mult mai frecventă şi mai uşor de abordat cu ajutorul ortezelor şi a inserţiilor în pantofi. În cazul în care femurul este mai scurt este o situaţie mai dificilă.

Orice ai face cu pantofii de ciclism, pedalele sau şaua problema va rămâne aceeaşi şi anume genunchii vor fi la niveluri diferite, lucru ce îngreunează mecanica corpului. Acest lucru oferă niveluri diferite de transmisie a puterii prin rotaţia pedalei.

Deci, ce puteţi face? Vom lăsa problemele de configurare a bicicletei pentru mai târziu şi ne vom concentra asupra soluţiilor pe termen lung. Alegerea unei intervenţii chirurgicale depinde de cât de scurt este femurul, deformarea de la locul fracturii şi de orice anomalie de aliniere la nivelul membrelor.

Alegerile pe care le poţi face în cazul unei intervenţii chirurgicale suntscurtarea piciorului care e mai lung sau prelungirea membrului mai scurt. Limita de lungire a piciorului este dată de diferenţa dintre cele două membre şi implică riscuri mai mari. Cele mai multe proceduri de alungire înseamnă că trebuie să utilizaţi un fixator extern. Timpul necesar unei astfel de operaţii se măsoară în săptămâni şi luni, iar complicaţiile din cauza infecţiilor sunt dese.

Scurtarea piciorului care este normal nu sună prea bine, dar are mai multe beneficii. Timpul necesar unei astfel de proceduri este mai scurt, adică câteva săptămâni.

Acurateţea unei operaţii de egalizare a lungimilor membrelor este bună, cele mai multe studii arată o precizie de 1 cm în cazul unor diferenţe de 4-8cm. Diferenţa de lungime maximă care poate fi ajustată este de 16cm. Cazurile în care apar complicaţii sunt puţine la număr, iar după această operaţie te poţi urca din nou în şa după 3 luni.

sursa : bikeradar.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.