Sfârşitul sătămânii trecute a fost dedicat în lumea ciclo-crossului Campionatelor Naţionale. Chiar şi Statele Unite ale Americii au mutat acest eveniment, desfăşurat în mod tradiţional la jumătarea lunii decembrie, în luna ianuarie, pentru a se sincroniza cu calendarul competiţional al Europei. După doi ani în care gazda a fost oraşul Bend, în Oregon, în 2012 Madison, Wisconsin, a preluat sarcinile organizării Campionatelor Naţionale, defăşurate între 4 şi 8 ianuarie.

Dintre cei 107 rutieri care au parcurs cele opt ture de circuit propuse de organizatori în Badger Prairie Park lângă Madison, cel mai rapid a fost Jeremy Powers (Team Rapha-Focus). Rutierul în vârstă de 28 de ani l-a întrecut cu 17 secunde pe Ryan Trebon (LTS-Felt), în timp de de trei ori campionul naţional şi medaliatul cu argint la mondialele din 2007, Jonathan Page (Planet Bike) s-a clasat al treilea. Powers a făcut mişcarea decisivă în penultina tură, când a accelerat şi a trecut primul linia de finish. Zach McDonald (Rapha Focus) a dominat cursa masculină la U23, parcurgând cele şase ture de circuit în 52”44”. Cursa feminină a revenit rutierei Katie Compton (Rabobank-Giant Off-road Team), care este la al 8-lea ei titlu naţional.

Tot la al 8-lea titlu naţional s-a aflat şi Sven Nys (Landbouwkrediet), care s-a impus în Belgia, la Hooglede-Gits. Niels Albert (BKCP-Powerplus) a luat bine startul împreună cu Nys, dar a pierdut aproape un minut până la final. Rob Peeters (Telenet-Fidea), în mod surprinzător a încheiat cursa al 3-lea. Wietse Bosmans a câştigat cursa U23, iar Sanne Cant (Boxx-Veldritacademie) a „capturat” al treilea titlu consecutiv în cursa feminină.

Marianne Vos and Lars Boom au repatat „isprăvile” de anul trecut devenid capionii Olandei. Vos (Rabobank) a distanţat-o pe Daphny Van den Brand (WV Schijndel) cu mai bine de un minut, iar Boom (Rabobank) l-a întrecut pe Thijs Van Amerongen (AA Cycling Team) cu 22 de secunde, pentru a obţine al 6-lea titlu naţional.

În Franţa Campionatele naţionale de ciclo-cross au avut loc la Quelneuc. La masculin cursa a fost decisă cu patru ture înainte de final când Aurélien Duval (UV Aube), Steve Chainel (FDJ-Big Mat) şi Francis Mourey (FDJ-Big Mat) s-au despins pe o secţiune tehnică în pădure. Duval a încheiat cursa cu trei secunde avans faţă de Chainel şi Mourey, ocupanţii locurilor doi şi trei. În cursa feninină Lucie Chainel-Lefevre, Pauline Ferrand Prevot şi Caroline Mani au luat cursa pe cont propriu în a doua tură de circuit şi nu au mai fost ajunşe, încheind competiţia în acestă ordine.

Campionul Mondial Zdenek Stybar a dominat cursa cehă, defăşurată la Unicov, obţinând al 6-lea titlu naţional. După un start bun Zdenek este urmat de Radomir Simunek (BKCP Power Plus), care s-a ţinut bine de rivalul său. Însă după 25 de minute de cursă Simunek a încetinit condsiderabil ritmul, încheind campionatele la 90 de secunde de Stybar, urmat la doar două secunde de Karel Hnik (Sunweb Revor).

Isaac Suarez Fernandez s-a impus la Burgos, devenid Campionul Naţional la ciclo-cross al Spaniei. A fost o cursă strânsă decisă la spintul final. Mai puţine emoţii a avut Rocio Martin Rodriguez în cursa feminină, care a câştiat detaşat. În Italia, Marco Aurelio Fontana (Cannondale Factory Racing) a debit Campionul Naţionl al anului 2012.

În Germania Christoph Pfingsten (Cyclingteam de Rijke) a obţinut primul său titlu de campion. Campionul de anul trecut, Philipp Walsleben (BKCP Power Plus) a sosit al doilea, iar Marcel Meisen (BKCP Powerplus) a completat podiumul. Hanka Kupfernagel (Stevens Racing Team) a câştigat competiţia feninină.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.