Mierea de albine este cunoscuta si folosita de mii de ani in alimentatie si medicina. Alte produse ale stupului sunt polenul, pastura, propolisul, apilarnilul, ceara si laptisorul de matca. Hai sa le gustam pe rand.

Polenul este materia prima din care se obtin toate produsele apicole. Albinele aduna polenul din flori si il depoziteaza sub forma de granule mici. Polenul cuprinde toti aminoacizii esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime. Polenul este afrodisiac, anabolizant, antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antiparazitar, antipiretic, antitoxic, biostimulator, dietetic, antianemic, diminueaza hemoragiile, scade colesterolul, amelioreaza functiile cerebrale, gastrice, ale intestinului gros, functiile hepatice, sexuale, ale tiroidei, intervine in procesul cresterii, in procesul nasterii, amelioreaza structura pielii, intinereste creierul, intareste capilarele sanguine, inima, sistemul imunitar, este un tonic general. Contine aproximativ 55% glucide, 35% proteine, 3% minerale si vitamine, 2% acizi grasi. Se consuma ca atare cate o lingurita pe stomacul gol, pana la 30g pe zi.

In stup polenul este transformat in pastura, cu ajutorul unor microorganisme. Pastura este un aliment mai valoros decat polenul, dar se recolteaza foarte greu si cu randament scazut.

Din polen albinele fabrica mierea care este depozitata in faguri. Mierea contine foarte multe vitamine si minerale, dar in cantitati foarte mici, deci nu poate fi considerata supliment vitaminizant. Are o formula foarte complexa din peste 400 de substante diferite, enzime, antioxidanti, hormoni, acizi organici, oligoelemente, aminoacizi, steroli. Contine in primul rand glucide complexe, cam 80%, proteine 1%, vitamine si minerale pana la 0,5%. Are un efect energetic puternic, fara efectele negative ale zaharului alb. Mierea stimuleaza pofta de mâncare, faciliteaza digestia, imbunataţeste activitatea inimii, ficatului, creste procentul de hemoglobina din sange. Este indicata in cazurile de anorexie, e un bun remediu contra oboselii fizice sau intelectuale, are proprietati antibacteriene. Mierea de albine e un aliment complet, hrana zeilor, si poate fi consumata zilnic cate 100g. In timpul curselor de ciclism mierea poate fi de un mare ajutor, multi adauga cateva lingurite in bidonul cu apa, pentru a mari rezistenta si energia. In functie de planta din care a fost produsa, compozitia, gustul si culoarea pot sa difere.

Propolisul este format din diverse rasini si alte substante recontate de pe arbori, amestecate cu polen si ceara. Compozitie: 50-55% rasini si balsamuri,7-35% ceara, 5-10% uleiuri volatile, 5% polen, 5-20% bioflavonoide. Se prezinta ca o pasta tare, lipicioasa, maro-verzuie, cu miros puternic, aromat si intepator. Se poate consuma ca atare, cate o biluta se tine in gura pana se topeste, pana la 5g pe zi. Sau sub forma de tinctura, pana la 100 picaturi pe zi, in ceaiuri, lapte sau sucuri de fructe. Proprietati: activeaza macrofagele, inhiba cresterea celulelor tumorale, imunostimulator si imunomodulator, antibiotic cu spectru larg, conservant natural, antihemoragic, antiviral, antiherpetic, scade secretia gastricã prin efect histaminopexic, antiinflamator de doua ori mai eficient ca aspirina, anestezic local, antiedematos, antioxidant, hipocolesterolemiant, depurativ, antiparazitar, antispastic, hipotensiv, antisudorific, antistress, balsamic, cicatrizant, mineralizant, scade fragilitatea capilarã, stimuleazã productia de colagen si elastinã, protejeazã organismul contra radiatiilor, antidot pentru veninul de albine.

Laptisor de matca este secretat de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare tinere, pentru a hrani larvele si trantorii in primele trei zile dupa eclozionarea din ou . De asemenea, este hrana exclusiva pentru larvele de matci si pentru matci, pe toata durata vietii lor. Datorita compozitiei miraculoase a laptisorului, matca eclozioneaza din celula in 16 zile, fata de 21 zile pentru albina lucratoare si 24 zile pentru trantori, iar apoi poate trai pana la 5 ani, fata de 40 zile in medie pentru albine. Compozitia laptisor de matca : apa 65-67%, proteine si aminoacizi esentiali 12,5%, glucide 11%, acizi grasi 5%, vitamina B5 150-250mg, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc, cupru, fier, mangan, vitamine diverse (A, B1, B2, B6, B12, D, E, K). Lãptisorul de matcã are probabil cea mai mare concentratie de vitaminã B5 dintre toate produsele naturale cunoscute. Este nutritiv, antiviral, antibiotic cu spectru larg, creste durata vietii, creste pofta de mâncare, anabolizant natural, afrodisiac , energizant, vitaminizant, antidepresiv, scade nivelul tri-iodo-tironinei, stimuleazã secretia gonadotrofinelor, creste secretia de luteinã si progesteron, stimuleazã glandele suprarenale, creste cortizolemia, creste testosteronemia, micsoreazã marimea prostatei si testiculelor, scade greutatea ficatului, creste raportul albumine/globuline, scade activitatea adenozintrifosfatazei, creste consumul de oxigen, antiinflamator, depurativ, vasodilatator, antiaterosclerotic, imunoreglator, scade multiplicarea tumorilor, normalizeazã secretia de sebum a glandelor sebacee, stimuleazã regenerarea celulelor epiteliale. Se consuma 1000mg pe zi, dar in cazul unor boli grave se poate administra pana la 25000mg pe zi.

Apilarnilul este un produs apicol obţinut din larvele de trantor cat si din conţinutul nutritiv aflat in celulele respective din faguri, recoltate intr-o anumita perioada, in ziua a 7-a de stadiu larvar. Intocmai ca si laptisorul de matca, datorita conţinutului sau, apilarnilul este un produs apicol natural, activ biologic şi energizant.

Ceara este materialul din care sunt construiti fagurii. Ceara este o secreţie a albinei lucratoare. Cand este  emisa de glandele ceriere ea este perfect alba şi curata. Utilizata ca material de construcţie in stup, ea se incarca progresiv cu substanţe care-i schimba profund compoziţia si trece prin toate nuantele de galben, pe urma de brun ajungand aproape neagra dupa cativa ani. Este folosita pentru producerea de lumanari, produse cosmetice, farmaceutice, casnice. 

7 COMMENTS

  1. Zilnic consum miere, nu pot rezista si este atat de buna!
    Merge pusa in bidonas peste apa si zeama de lamaie.
    Toate produsele apicole sunt extrem de benefice.
    Propolisul imi produce alergie dar nu si intepatura de albina (am fost intepat de 3 albine la interval de 1 minut fara absolut niciun efect secundar!) doar acea durere si mancarime specifica intepaturii….
    Foarte util acest articol !

  2. Este un articol destul de complet. Sper ca oamenii sa inteleaga ca polenul este un aliment medicament natural, pe care orice persoana poata sa il folosesca cu incredere (cu exceptia celor alergici la polen).
    Aceasta cultura a consumatorilor se face foarte greu.

  3. Cea mai mare parte din informatiile prezentate sunt adevarate dar faptul ca albinele fac mierea din polen nu stiu de unde este scoasa .Il felicit pe Lucian pt cunostintele tehnice despre biciclete dar mai are de citit despre apicultura.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.