In lumea producatorilor de borsete pentru bicicleta, Revelate Design ocupa un loc aparte. Firma americana, cu sediul in Alaska, e specializata in confectionarea de borsete mai neobisnuite. Produsele lor se impart in trei categorii: pentru ghidon, pentru cadru si pentru sa. Nu fabrica genti pentru portbagaje.

Borseta pentru ghidon are o forma aparte. E compusa dintr-o bucata de material rezistent, de forma patrata, pe care sunt cusute cateva chingi si curele. Bagajul se infasoara in acest material si cu ajutorul chingilor se ataseaza de ghidon. De obicei se foloseste pentru impachetarea sacului de dormit, saltelei, cortului, sau a altor obiecte voluminoase. Optional se mai pot atasa pe exterior buzunare suplimentare pentru lucruri mai mici. E oferit in doua variante, una mica “The Sling” si una mare “The Harness”.

Borsetele pentru cadru sunt cele mai populare si mai interesante. Cei de la RD confectioneaza aceste borsete doar dupa specificatiile clientului. Pentru asta clientul trebuie sa trimita masuratorile exacte ale cadrului si alte preferinte personale. Foarte multa lume doreste o borseta care sa umple complet triunghiul cadrului. Clientul poate sa aleaga culoarea si materialul dorit, numarul si pozitia buzunarelor si alte preferinte personale. Sunt fabricate din materiale foarte rezistent la uzura, la rupere si la apa, cu fermoare impermeabile si cusaturi solide. Este disponibila si o borseta standard, mai mica, ce se potriveste pe majoritatea cadelor. Se numeste “Tangle bag” si este oferita in trei marimi.

RD mai produce un model de borseta mica, ce se prinde pe top tube langa pipa. Se numeste “Gas tank” si se foloseste pentru obiecte marunte.

Pentru sa, RD a dezvoltat un saculet mai deosebit. Se fixeaza de tija si sinele de la sa. Saculetul se inchide in partea superioara prin roluire, astfel ca i se poate mari sau micsora volumul dupa nevoie. Are chingi de compresie si in interior si in exterior, ca lucrurile dinauntru sa stea fix si sa ocupe putin loc. Nu se recomanda depozitarea obiectelor grele in acest sac, deoarece poate dezechilibra bicicleta. Si acest saculet se produce in doua variante, una mare “Viscacha” si una mica “Pika”.

Pretul acestor produse a scazut in ultimul timp dar inca sunt destul de scumpe. Borseta de ghidon 30$, borseta de cadru standard 70$  ,geanta de sa 130$, gas tank 55$. Se folosesc in special pe biciclete pe care nu se poate monta portbagaj. Le intalnim des pe bicicletele speciale de zapada, pentru ture de iarna, o disciplina mai putin cunoscuta din ciclism.

2 COMMENTS

 1. Gentile de ghidon nu se aseaza prea bine pe MTB.
  Asta din cauza cablurilor fane/schimbatoare – se vede si in a doua poza. Daca frana e hidraulca probabil nu o sa afecteze functionarea, dar daca e frana mecanica si cablul face un unghi ca cel din poza “e de naspa”.
  Pe un ghidon de curisera cu cablurile ascunse vine ca turnat in schimb.

  Preturile la gentile de sa sunt f mari, inital cautam si eu asa ceva, dar am ales varianta mai ieftina: un portbagaj la tija de sa – 17 $ fata de 75$+.

  Oricum is niste piese f utile, pt cei care fac cicloturism offroad.
  Si in acelasi timp total absente de pe piata autohtona.

 2. Borsetele pentru cadru sunt foarte faine si practice cred, dar la noi din pacate nu se prea gasesc.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.