Jan Ullrich a fost considerat eternul rival al lui Lance Armstrong în perioada celor 7 victorii din Turul Franţei ale texanului, însă în realitate neamţul nu i-a periclitat niciodată cu adevărat vreo victorie. Cam acesta este şi statutul lui Andy Schleck în ultimii ani în raport cu Alberto Contador, excepţie făcând Turul Franţei de anul trecut în care luxemburghezul a terminat în faţa lui Contador, însă la capitolul mari tururi câştigate în 2011 tot spaniolul are câştig de cauză cu victoria obţinută în Giro.

Chiar şi cu incapacitatea neamţului de a-i pune reale probleme lui Armstrong, din exterior această rivalitate era văzută ca una serioasă. Nu acelaşi lucru putem spune despre relaţia dintre Contador şi Schleck care este mai mult una de prietenie

Ambii rutieri au câştigat de 3 ori tricoul alb în Turul Franţei, fiind deţinătorii recordului la acest capitol. Ullrich a terminat pe locul 2 Marea Buclă de nu mai puţin de 5 ori, însă marea diferenţă dintre cei doi este că neamţul a reuşit să se impună în Le Tour în 1997 pe când avea doar 24 de ani.

Ambii ciclişti au impresionat la primul mare tur pe care l-au terminat. Andy Schleck a apărut de nicăieri în Turul Italiei 2007 şi a terminat pe locul secund în spatele lui Danilo Di Luca în timp ce Jan Ullrich a terminat tot pe locul 2 Turul Franţei 1996 la 1min 41s de Bjarne Riis coechipierul său de la Telekom. În palmaresului germanului se mai află şi o victorie în Turul Spaniei, competiţie pe care Andy nu a încheiat-o niciodată încă.

Există şi diferenţe majore între cei doi rutieri. Ullrich era un specialist al contratimpului, probă la care a cucerit de 2 ori medalia de aur la Campionatele Mondiale (1999,2001) şi un argint la Olimpiada din 2000 atunci când a reuşit să  se impună şi în cursa pe şosea. În schimb, contratimpul este punctul cel mai slab al lui Schleck, lucru datorat şi constituţiei sale filiforme. Contratimpul din penultima etapă a Turului Franţei 2011 este cel care l-a privat pe luxemburghez de prima victorie în Le Tour.

Diferenţe esenţiale apar şi în ceea ce priveşte scandalurile de dopaj. Ullrich a fost suspendat 6 luni în 2002 după un control pozitiv pentru amfetamină, pedeapsă minimă întrucât federaţia germană a considerat că rutierul nu a folosit substanţa pentru a-şi îmbunătăţi performanţele. Cele mai mari probleme însă aveau să apară abia în 2006 chiar înainte de începerea Turului Franţei în care era considerat mare favorit după retragerea lui Lance Armstrong. Atunci a izbucnit “Operaţiunea Puerto” iar numele neamţului se pare că ar fi fost găsit printre pungile de sânge ale doctorului Fuentes. Ullrich împreună cu alţi ciclişti importanţi (Basso, Mancebo, Botero şi chiar Contador pe atunci un necunoscut) au fost suspendaţi chiar cu o zi înainte de începerea Turului Franţei. În februarie 2007 Jan Ullrich avea să îşi anunţe retragerea printr-o conferinţă de presă în care îşi susţinea în continuare nevinovăţia. În schimb despre Andy Schleck puţine sunt de spus la cest capitol deocamdată, însă nu se ştie niciodată ce veşti vor apărea în viitor.

Cât despre complexul locului 2 în Marea Buclă, Jan Ullrich va rămâne cu cele 5 ediţii încheiate pe acest loc în timp ce Andy Schleck mai are destui ani în faţă pentru a obţine măcar o victorie în cursa în care visează de mic să se impună.

11 COMMENTS

 1. Andy Shleck mie nici ciclist nu mi se prea pare….glumesc binenteles dar este si un dram de adevar…si anume: catarator nu prea e adica in afara de urcarile lungi si mai domoale nu-i convine mai nimic, coborator nu prea e, coboara destul de prost asta e adevarul, contratimpist…nici asta, adica intr-un mare tur la contratimp nu stiu daca intra in prima jumatate. Adica pe el daca il iei si il pui intr-o echipa fara frati surori matusi etc sa zicem age2air nu stiu daca termina Turul Frantei in primii 10. Sa-l compari cu Contador este o aberatie.Rutieri care sa nu se dopeze nu cred sa existe…dupa parerea mea rutierii sunt de doua feluri cei prinsi deja si cei care urmeaza sa fie prinsi ( peste o luna sau peste 8 ani)

 2. Sunt fan Andy Schleck ! e greu sa-i compari pe cei 2, in timp ce Ulrich se batea cot la cot cu Lance, nu acelasi lucru se poate spune despre cei 2 : Contador si Schleck ! Diferentele sunt uriase…Contador mi se pare destul de slab pe anumite categorii bine subliniate de ADI ( mai sus ) ! Schleck PROMITE si asta e cel mai important ! Viitorul ne va spune daca Andy este noul Ulrich au ba, desi e diferenta intre cei 2…

 3. Dragos trebuie sa te contrazic, deoarece in 2003 Jan Ullrich chiar a amenintat victoria texanului in Le Tour terminand la doar 61 de secunde in clasamentul general si asta dupa ce a cazut in ultimul contratimp. Din cate imi aduc aminte germanul mai avea de recuperat in jur de 15 secunde in timp real in momentul in care a cazut in acel contratimp. Asta inseamna ca avea un timp mai bun cu vreo 30 secunde decat timpul texanului. iar in primul contratimp al Le Tour 2003, Ullrich
  ia luat 1 minut si 30 secunde lui Armstrong. Sa nu mai zic ca germanul era la Bianchi o echipa care nu il putea ajuta absolut deloc pe munte.

 4. Nu neg ca a existat aceasta conjunctura in care Ullrich a fost cat de cat aproape, dar impresia generala a fost in marea majoritate a timpului ca Ullrich e incapabil sa faca ceva. Imi amintesc in al 7-lea tur al lui Lance cum se entuziasmau comentatorii la orice semn de semiatac al neamtului.

 5. Este apreciat. In Germania era idol inaintea scandalului din 2006. Ramane primul invingator din Germania in TDF si cu siguranta va ramane in istorie.

 6. La acel contratimp povestea a fost cu totul alta. Ullrich avea un minut si cateva secunde in spatele americanului si a pornit ca nebunul, riscand totul. A cazut cand mai avea 10 km pana la final dar in tot acel timp americanul primea informatii prin casca si mentinea un ritm constant. Ullrich a cazut, a pierdut cca 40 sec si a terminat la 15 secunde in spatele texanului.

  A ramas legendara povestea cu Lance care a iesit in acea zi pe ploaie sa vada traseul si cu Ullrich care a ramas la caldurica pana la start

 7. By the way, din turul ala imi amintesc de cazatura lui Beloki. Ma apuca brusc durerile de umar cand ma gandesc la cazatura aia:(

 8. Da, sinistra cazatura. Ce mica e diferenta intre un potential TDF castigat si un final de cariera, mai ales daca ne gandim ca acum are numai 38 de ani

 9. Dupa crunta cazatura a lui Beloki, cand si-a fracturat bazinul si clavicula, altii au gasit prilej de veselie si el sarmanul era distrus.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.