Daca ar fi sa ne luam dupa reclame, margarina este un adevarat aliment minune, plin de beneficii, hranitor si sanatos.  Adevarul insa este departe de asta.

Margarina a inceput sa se comercializeze in timpul celui de-al doilea razboi mondial ca un inlocuitor pentru unt. Procesul de fabricare a fost descoperit accidental. La producerea margarinei se folosesc diverse uleiuri vegetale care se incalzesc pana la 150°C si se adauga hidrogen pentru a se intari. Se obtine un produs asemanator cu untul la culoare, miros si consistenta. Pentru a semana cat mai mult cu untul se adauga diferiti coloranti, arome si emulsionanti, care sunt de fapt E-uri. Toate vitaminele, mineralele, enzimele si alte substante naturale se distrug in procesul de fabricatie. De aceea unii producatori adauga vitamine sintetice in margarina pentru a o imbogati. Vitaminele sintetice nu au nici pe departe valoarea celor naturale si sunt absorbite partial de organism.

Structura chimica a margarinei seamana foarte mult cu cea a plasticului. Este formata din grasimi trans care sunt cele mai daunatoare pentru corpul omenesc. Grasimile trans nu pot fi absorbite de organism, intoxica celulele si perturba metabolismul si digestia. In doze mari provoaca obezitate, boli de inima chiar si cancer. Multi oameni consuma margarina pe motiv ca nu contine colesterol si are mai putine grasimi decat untul. Untul este un aliment mai sanatos decat margarina, iar colesterolul este o substanta indispensabila vietii. In perioadele de post margarina se consuma in cantitati foarte mari, in regimurile de slabire e aliment de baza, iar la gatit si prajituri se foloseste intens. Din pacate am vazut doctori si nutritionisti care recomanda margarina in ziare, reviste si emisiuni televizate. In multe familii painea alba cu margarina constituie felul principal la micul dejun, de multe ori in combinatie cu creme si gemuri cu un mare continut de zahar. O astfel de alimentatie are doar efecte negative asupra sanatatii, dar in reclame nu veti gasi mentionat asta. Goana dupa castigul financiar al marilor companii, depaseste cu mult interesul pentru sanatatea consumatorilor.

Nu e suficient sa renuntam doar la consumul de margarina la cutie. Multe alte produse contin mari cantitati de margarina. Prajiturile din comert, croissantele, cremele de uns pe paine, produsele de panificatie, chipsurile, snacksurile, ciocolata, biscuiti, pateuri si in general produsele tip fast food. S-au descoperit cazuri in care unii producatori adaugau margarina in unt si in alte produse lactate. Daca lasati la soare o bucata de margarina, nu va pati nimic, nu se va altera si nici nu-si va schimba proprietatile. Nici mustele nu se vor aseza pe ea, semn ca nu contine nici un nutrient. Personal, nu consider margarina aliment, am renuntat sa o consum cu peste 10 ani in urma si nu o recomand nimanui.

12 COMMENTS

  1. Excelent articol, mai ales ca probabil multi sunt indusi in eroare de campania publicitara care o are in frunte pe o mare gimnasta romanca stabilita in SUA, care sfatuieste oamenii sa-si hranasca copii cu margarina, asa cum (minte ea) isi hrtaneste propriul copil. Dovada faptului ca atunci cand vine vorba de bani, oamenii nu mai au niciun fel de scrupule. Nici eu nu mai consum margarina de vreo 9-10 ani, iar mezeluri si cartofi prajiti de vreo 7-8. Inca o data spun, un articol excelent, felicitari!

  2. Poata ca ar trebui sa va mai documentati… asa zisul proces de productie prezentat de voi e demult depasit si nu se mai foloseste decat pentru margarina industriala, din foietaje, croissant-uri, foi de placinta etc. Margarina de generatie noua nu se produce asa, cat despre companiile care nu au interes pentru sanatatea consumatorilor… poate e adevarat, nu zic nici da nici nu pentru ca nu am informatii verificate, insa stiu sigur ca nu au voie sa minta in reclame, pentru ca sta concurenta cu ochii pe ei ca pe butelie… mai cautati inainte sa publicati asemenea aberatii.

  3. @Liana
    Sunt sigur ca nici Danone nu avea voie sa minta in reclame si ca toata concurenta era cu ochii pe ei ca pe butelie:
    http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/articol/danone-implicat-intr-un-scandal-urias-in-sua/sumar-articol/4725543/

    Posibil ca margarina sa nu se mai obtina prin procedeul cunoscut sub numele de “hidrogenare” dar in continuare este un aliment nesanatos.
    Tu chiar mananci o chestie care are scris pe ambalaj urmatorul text: apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, sare (0,8%), emulgatori (poliglicerol poliricinoleat, mono şi digliceride ale acizilor graşi), acidifiant (acid citric), coloranţi (annatto, curcumină), aromă, antioxidant (edetat de calciu disodiu), vitamine (A, D3)?

  4. @ ovidiu

    Vorbesc de romania, nu de SUA, si stiu ca la noi chiar Danone a avut probleme cu concurenta (Tnuva daca nu ma insel).
    Iar cat despre acea eticheta, hai sa iti povestesc o chestiuta… acum vreo 40-50 de ani finlandezii mureau pe capete de la boli de inima (care apar, in primul rand datorita vaselor de sange incarcate datorita consumului de grasimi trans si saturate) si atunci a inceput un doctor Puska sa apara la televizor si sa le spuna oamenilor sa manance margarina, pana i-a indobitocit… ei guess what, peste vreo 30 de ani, incidenta bolilor cardiovascular al finlandezilor a scazut cu vreo 80% – de la ce? de la Margarina! ei, uite, de aia eu chiar mananc “chestia” asta si incurajez si pe cei din jur sa o manance pentru ca nu vreau sa moara mai devreme decat e cazul!

  5. Stiam chestiile astea despre margarina, inainte sa am internet. ca sa fiu sigur, inainte de a scrie articolul am cercetat vreo 20 de site-uri, si romanesti si straine, gasite la intamplare. Doar unul singur (eva.ro), lauda margarina. Chiar margarina contine grasimi trans, singura grasime nenaturala.
    Din ce spui tu, margarina ar fi un medicament pentru inima si ca prelungeste viata. Asta chiar n-am gasit-o! In primul rand NU e aliment, dar daca iti place, iti doresc pofta buna!

  6. @Liana: Da, posibil sa fi scazut incidenta bolilor de inima, dar probabil s-a multiplicat geometric incidenta cancerului. Cam ca o anumita clasa de medicamente (statine) care iti scad colesterolul dar in schimb iti imbolnavesc incet dar sigur ficatul. Teoria ta o pot rezuma cam asa: “E-urile sunt sanatoase”. Jur ca esti prima persoana pe care o aud sa zica ca margarina este sanatoasa (in afara, bineinteles, de reclame). Am vazut multi oameni neinformati care consuma margarina afirmand ca NU STIAU ca e NEsanatoasa, dar asta e cu totul altceva. Scuza-ma, dar ramane se spui ca mancarea prajita (eventual la friteuza) este ok, sau ca alimentele gatite la microunde isi pastreaza proprietatile nutritive. Chiar celebrul “Doctor OZ” explica intr-una din emisiuni de ce e de “n” ori mai sanatos untul decat margarina, daca este consumat cu moderatie.Dar ma rog, fiecare face ce stie el mai bine…

  7. Tullio ar trebui sa-ti ceri scuze de la renumita gimnasta… marca pe care o promoveaza ea e printre putinele daca nu singura de pe piata noastra care nu contine transfat. deloc. Poate ar fi bine de-acuma sa stai 5 minute pe google inainte sa izbucnesti in tirade ridicole.

  8. Bun articol si foarte informativ pentru cei care nu stiu ce nenorociri mananca. Si eu am renuntat la margarina de cativa ani, afland intamplator de la cineva despre cat de “sanatoasa” era. Pe vremea aia eram copil la scoala si bine inteles ca margarina era la ordinea zilei in familie la micul dejun. De atunci am o mare scarba pentru acest asa zis “aliment”.
    Cat despre unt, iarasi mare dreptate. Sunt multe firme care iti vand margarina pe post de unt. De fapt e posibil ca majoritatea sa faca acest lucru, unii folosid cantitati mai mici sau mai mari in amestec. Una din firme care mi se pare mai de incredere de pe la noi, ar fi Covalact. Daca comparati untul de la ei cu oricare unt de la alta firma romaneasca, veti vedea niste diferente destul de notabile.

  9. Tullio, in legatura cu cuptorul cu microunde. La ce te referi ca alimentele incalzite la dansele , nu-si pastreaza calitatile nutritive? In comparatie cu cine? Eu am invatat la facultate ca atomii din mancare/lichide sunt incarcati energetic prin bombardarea cu aceste unde, la fel ca si aragazul, etc.

    Am noroc, mie nu-mi place untul si nici margarina in starea lor de pus pe paine… Prefer niste ochiuri perpelite putin.

  10. @ LucianTheOne: Felicitari pt. acest articol, subscriu intrutotul. Profesorul meu de biochimie din facultate ne-a dat odata ca exemplu la capitolul otravuri alimentare acest “aliment minune” pe care il lauda unii cu atata patos. Pe scurt, este un asazis aliment de sinteza, care nu are nicio valoare nutritiva, dar provoaca adevarate dezastre in organismul celui ce il consuma. Din fericire, are un gust execrabil, asa ca nu cred ca voi fi tentat vreodata sa schimb untul cu acest substitut jalnic.

  11. nu stiu de ce nu o scoate de pe piata cum de se mai produce acesta porcarie pur si simplu se da bani munciti pe gunoaiele lor ca sa castige bani multi ar trebui o lege sa interzica scoaterea acestui produs pe piata

  12. Sunteti nedrepti cu margarina, ganditi-va ce unguent poate fi pentru lantul de la bicicleta, balamale de usi si ferestre, fundatii de scoli si multe, multe altele!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.