Oricate şei cu burete, gel si suspensii sunt, nici una nu intrece in confort si rezistenta o sa Brooks. Firma engleza produce şei pentru biciclete din anul 1866, asa ca trebuie sa cunosca meserie. Unicul material utilizat la fabricarea şeilor Brooks este pielea de vaca.

Principalul avantaj al acestor şei este ca sunt foarte prietenoase cu posteriorul. La inceput sunt tari si dure, dar dupa cateva sute de kilometri de pedalat, pielea se inmoaie si se muleaza dupa fundul posesorului. Cu timpul devine ca un mulaj care se potriveste perfect, devenind extrem de confortabile si placute. Si isi pastreaza aceasta forma ani la rand. Rezistenta este alt punct forte. Pielea este tratata si prelucrata pentru a dura zeci de ani, orice şa tine o viata daca este protejata de apa si alte intemperii. Alte neplaceri cum ar fi iritatiile si rosaturile dintre picioare apar mai rar si sunt mai reduse.

Şeile Brooks se fabrica intr-o mare varietate de forme, marimi, culori si modele. Culorile cele mai populare sunt maro si negru, dar unele şei sunt disponibile si in verde, alb, roscat, galben, chiar verde deschis, roz si albastru. Unele sunt simple, cu o sina, dar altele au doua chiar trei sine si doua pana la cinci arcuri. Momentan Brooks produce peste 50 de modele diferite de şei. Se clasifica dupa destinatie si tip constructiv. Dupa destinatie sunt impartite in trei categorii: Road & MTB, Touring & Trekking, City & Heavy-Duty. Dupa constructie sunt sase categorii: Select, Special, Unique, Classic, Imperial, Aged.

Road si MTB, include şei pentru competitii de ciclism. Sunt inguste pentru a nu deranja pedalatul si au o greutate redusa. In aceasta categorie sunt 15 modele dintre care se remarca B15 Swallow Titanium si Swift Titanium, ambele cu sine din titan.

Touring si Treking include şei mai late si mai confortabile. Sunt destinate cicloturistilor si navetistilor, permit adoptarea unei pozitii mai drepte, iar unele modele au suspensie cu doua arcuri. Nu produc neplaceri nici dupa zile intregi de pedalat, iar din cele 18 modele oricine poate sa-si aleaga favorita. B17 Titanium este cea mai performanta din categorie, iar modelele Flyer sunt dotate cu doua arcuri.

City si Heavy-Duty include şei foarte late ce ofera suport excelent posteriorului permitand trunchiului sa stea vertical. Se folosesc pentru bicicletele de oras, de plimbare si recreatie, ca si pe bicicletele utilitare. Au o mare rezistenta datorita formei late, a cadrului solid si a suspensiilor cu 2, 3 sau chiar 5 arcuri. Se poate alege din 18 modele de o mare varietate. Majoritatea au o latime de cel putin 205mm, cu exceptia B190, care are 249mm si B33 cu 235mm. Şeile B135 si B190 au un sistem minunat de suspensii cu 5 arcuri, 4 in spate si unul in fata.

Cele sase tipuri constructive au urmatoarele caracteristici:

Select – sunt facute din piele selectionata, de o rezistenta sporita, ca şaua sa tina cat mai mult. E dedicata celor ce petrec mult timp in sa si contine 7 modele.

Special – niturile acestor şei sunt mai mari, astfel pielea este mai bine fixata de cadru ceea ce confera şeii o durata mai mare de viata. Niturile sunt batute manual cu mare precizie si atentie. Include 23 de modele.

Unique – şei fabricate manual de mesteri calificati, ce adauga un detaliu unic fiecarui produs. 14 modele.

Classic – in aceasta categorie se gasesc 10 tipuri de şei ce se fabrica fara incetare de peste 100 de ani. Cele mai reusite, mai vandute si mai apreciate modele.

Imperial – au o caracteristica deosebita, un decupaj alungit in partea centrala. Astfel se scade apasarea si amorteala ce poate aparea intre picioare, marind confortul celor ce au probleme in aceste zone. Sunt cinci modele din care doua pentru femei.

Aged – aceste şei beneficiaza de un tratament de inmuiere a pielii, fiind tratate cu ulei si ceara. Pielea este moale si ofera confort din prima zi, mulandu-se imediat pe posterior. Au o culoare specifica, maro deschis cu aspect granulat si numara 6 modele.

Ca posesor de trei şei Brooks diferite, pot sa confirm calitatea acestora. Una din ele e atat de tare incat pot sa indrept cuie pe ea, dar ofera cel mai mare confort la pedalat. Pretul şeilor Brooks este mare, intre 90 si 290 euro, dar cei ce le folosesc spun ca merita. 

3 COMMENTS

  1. Bune seile, ce pacat ca eu nu am gasit intelegere la un importator din Romania caruia i-am spus ca saua cumparata de la un retailer ( de foarte buna credinta) are un defect. Am fost nevoit sa accept returnarea banilor pentru ca importatorul nu a inteles ca daca m-am hotarat sa cumpar o sa Brooks am pretentia sa ma simt pe ea ca pe o sa ce-si merita banii. Asa era, is convins numai ca saua cumparata avea o sina mai jos decat cealalta, iar sezutul meu aluneca spre partea mai joasa. Poate ca dupa ce se lasa pielea defectul se mai atenua dar nu-mi convenea sa plec din start nemultumit mai ales ca in tinerete am “calarit” o sa Brooks pe care nu am uitat-o. Sper sa-mi cumpar cat mai repede una.

  2. Totul, de la calitatea serviciilor până la prețurile extrem de mari m-au făcut să apelez în 90% dintre cazuri la magazinele străine.

    Ca un exemplu, mi-am cumpărat Brooks-ul B17 de la un retailer german și am dat cu 30 de euro mai puțin (cu tot cu livrare și o cutie de proofide) decât dacă mi l-aș fi cumpărat de la un dealer din românia.

    @B1gXg: Ce defect a avut șaua ta?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.