Avid Ball Bearing Seven, cunoscut ca si BB7, este probabil cea mai populara si puternica frana pe disc mecanica.

 Avid a fost o firma de sine statatoare care producea o gama larga de frane si accesorii. Acum apartine de firma Sram. BB7 este varful de gama al franelor mecanice pe disc. Este atat de eficienta incat intrece multe frane hidraulice.

 In ultimii doi ani am folosit aceasta frana pe mai multe biciclete. Am avut un tandem echipat cu BB7. Am facut excursii lungi cu sotia, bagaje si remorca. Greutatea totala a tandemului cu tot cu noi si bagaje era de aproape 200kg. Chiar si pe coborari abrupte unde atingeam 60-70km/h, reuseam sa opresc rapid si eficient. Apoi le-am transferat pe o bicicleta utilitara tip Xtracycle cu care am carat greutati mari. Acum le am si pe MTB, cu care reusesc sa ma ridic pe roata din fata, strangand frana doar cu un deget.

 Dar ce le face sa fie atat de eficiente? Constructiv nu se deosebesc de alte frane. O placuta este fixa si cealalta mobila. Ambele placute pot fi reglate individual cu ajutorul unor rotite aflate pe exteriorul etrierului. Rotitele sunt de plastic si pot fi actionate cu mana libera. Placutele se inlocuiesc usor fara unelte. Intre suruburi si etrier sunt o serie de saibe concave si convexe la fel ca cele de la sabotii de frana. Cu ajutorul lor etrierul se poate fixa foarte precis, astfel ca placutele sa fie paralele cu discul. Dupa ce este reglata corespunzator, frana va functiona impecabil fara alte interventii. Doar pe masura ce placutele se uzeaza, trebuiesc apropiate de disc. Am folosit franele cu placutele si discurile standard. Cu alte discuri si placute mai performante, puterea franei s-ar putea imbunatati simtitor.

 Un singur punct slab i-am descoperit. Dupa 20km de coborare am simtit un miros de ars. M-am oprit si am verificat franele. Discurile foarte incinse au transmis caldura si etrierului, iar rotitele de reglaj din plastic incepusera sa se topeasca. Le-am lasat sa se raceasca si am continuat drumul. Din fericire acest incident nu a afectat cu nimic franele, nici estetic, nici functional. Daca aceste rotite ar fi din aluminiu, BB7 ar fi o frana perfecta.

 Etrierul fara adaptor, saibe si suruburi cantareste 155 grame. Nu e o greutate mare tinand cont de robustete si stabilitate. Pretul pe frana variaza intre 200 si 250 lei. Sunt disponibile trei dimensiuni de disc, 160, 180 si 203 mm. Frana vine de la producator complet echipata, cu disc la cerere, suruburi pentru disc si etrier, plus adaptorul potrivit pentru marimea discului. Are si un burduf de cauciuc ce sa introduce in capaturl camasii pentru a nu contamina cablul cu noroi.

Avid produce si o varianta pentru ciclocros, care functioneaza cu   manetele de cursiera. Se numeste BB7 Road si are aceleasi caracteristici.

3 COMMENTS

  1. sunt foarte ancantat de produsul Avid bb7(frana mecanica pe disc) Puteti sa-..mi spuneti an ce orase aveti magazine . Va multunesc. ma intereseaza bb7

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.