Condiţia cardiacă nu e importantă doar pentru persoanele în vârstă şi cu o condiţie fizică improprie. Chiar şi cicliştii tineri şi sănătoşi pot fi afectaţi.

În 2010, James Williamson, jurnalist şi fost campion mondial de mountain bike în proba de 24 de ore, a murit  în timpul unei curse în Africa de Sud din cauza unei boli cardiace genetice nediagnosticată.

Moartea australianului nu a fost însă un incident izolat. Ciclistul şi antrenorul britanic John Ibbotson a decedat din aceeaşi cauză în 2005, Adrian Hawkins a fost selectat pentru echipa Marii Britanii de ciclism pentru Olimpiada de la Barcelona din 1992 înainte de a muri din cauza unei insuficienţe cardiace, iar în 2007 Danny Bennett, rutier pentru echipa franceză Charvieu Chavagneu, moare în urma unui atac de cord cauzat de miocardita de care suferea. Aceştia sunt doar câţiva sportivi care şi-au pierdut viaţa din cauza unor afecţiuni cardiace.

Aceste decese sunt clasificate ca fiind cauzate de sindromul morţii subite cardiace. Un studiu din 2006 arată faptul că în timpul unui an un deces din 1000 e cauzat de acesta.

O treime din aceste cazuri, în rândul persoanelor sub 35 de ani, sunt cauzate de cardiomiopatie hipertrofică. Poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai frecventă în rândul bărbaţilor. Cel mai îngrijorător e faptul că majoritatea persoanelor afectate nu manifestă nici un simptom.

„În general, principala anomalie a cardiomiopatiei hipertrofice este că muşchiul inimii devine excesiv de gros”, spune Fotini Rozakeas, expert în boli cardiace. „Cât de gros şi cât de mult din muşchi este afectat variază de la o persoană la alta”.

Supravegherea inimii se face prin electrocardiogramă. „Uniunea Ciclistă Internaţională stipulează că urmărirea electrocardiogramelor rutierilor trebuie introdusă într-o bază de date anuală. Asta înseamnă că numărul de decese se va micşora. Cu toate acestea, majoritatea morţilor subite apar la niveluri mai scăzute, în rândul persoanelor care joacă fotbal sâmbăta sau care participă la maratoane. Aceşti oameni sunt supuşi aceluiaşi risc, dar nu beneficiază de controale permanente”, spune Cox.

Este important de subliniat că aceste condiţii pot fi agravate, nu cauzate, de ciclism sau alte forme de efort. În general inima are nevoie de exerciţii pentru a te menţine sănătos deoarece ajută la controlul greutăţii, reduc tensiunea arterială şi colesterolul, eliberează stresul, previn diabetul şi îţi oferă o stare generală mai bună. Doar în cazuri foarte rare mişcarea are efecte negative şi doar dacă exerciţiile sunt prea intense.

Deşi afecţiunile inimii nu manifestă simptome întotdeauna, există câteva avertismente pe care nu ar trebui să le ignori:

Respiraţia greoaie: aceasta apare în general în timpul efortului.

Durerea în piept: acesta este un simptom comun împreună cu senzaţia de constricţie care apare deoarece inima nu primeşte o cantitate suficientă de sânge.

Palpitaţii: reprezintă senzaţia unei bătăi de inimă în plus sau în minus. În unele cazuri pot începe brusc şi pot fi rapide.

Ameţeli: pot apărea în timpul exerciţiilor sau după palpitaţii.

sursa: bikeradar.com

2 COMMENTS

  1. stai linistit Dragos,sportivii aceia n-au murit din cauza problemelor nediagnosticate,la ce medici si teste fac ei, n-aveau cum sa nu le depisteze.
    au ei alte metode de la care mai crapa cate unul.

  2. Doar analizele medicale pot da un verdict in aceasta problema. Semnele mentionate in articol au un caracter generalist fapt ce poate duce la ingrijorari inutile. Pericol mai mare il poate constitui un numar ridicat de trigliceride in sange decat niste simple ameteli ce pot fi datorate multor alte cauze.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.