După aproape 2 ani de la controlul său pozitiv cu clenbuterol din Turul Franţei 2010, CAS a decis astăzi suspendarea spaniolului pentru 2 ani şi anularea tuturor rezultatelor sale de la Turul Franţei 2010 până acum. Acest lucru înseamnă refacerea tuturor clasamentelor curselor în care Contador a participat, ceea ce înseamnă că Andy Schleck va deveni deţinătorul Turului Franţei 2010 şi Michele Scarponi învingător în Turul Italiei 2011. 

Suspendarea rutierului de la Saxo Bank expiră destul de repede, pe 5 august 2012, din cauza tergiversării acestui caz pe durata de aproape 2 ani.

Controlul pozitiv a apărut pe 21 iulie 2010, dar nu a fost făcut public până în septembrie. Ibericul a explicat apariţia acestei substanţe prin faptul că ar fi mâncat carne de vită contaminată iar federaţia spaniolă l-a achitat în februarie 2011 pe baza acestei explicaţii.

În martie, atât UCI cât şi WADA au depus un apel la decizia federaţiei spaniole la CAS. Cazul a fost de atunci amânat de fiecare dată până astăzi când s-a luat o decizie finală.

Alte victorii care îi vor fi anulate spaniolului sunt Turul Cataluniei 2011 – Michele Scarponi, Turul Murcia 2011 – Jerome Coppel, dar şi victoriile din etapele 9 şi 16 din Turul Italiei 2011 în defavoarea lui Jose Rujano şi Vincenzo Nibali.

3 COMMENTS

  1. Nu cred ca a existat un an in ultimii 20 in ciclism fara dopaje ! Se dopeaza fotbalisti ( vezi cazurile rasunatoare din Italia sau Spania ) , se dopeaza halterofili , in culturism dopajul e aproape nelipsit.Ce sa intamplat cu vremurile cand sportivii chiar jucau pe teren si NU in reclame sau in baruri, ce sa intamplat cu sportivii care se antrenau din greu si habar nu aveau de substante dopante .Este adevarat ca exista si cazuri de dopaj absolut ridicole si ma gandesc la celebrul caz de popaj al unei gimnaste romance (cand noi mai aveam campioane la gimnastica) care a fost penalizata fiind depistata cu o substanta care se gasea in pastilele de raceala care sa demonstrat ca nu aduce nici un plus in sport , sau cazuri absolut suspecte de dopaj si imi vine imediat in minte cazul unui mare recordman in ciclism care a fost depistat cu o cantitate suspect de mare de hormoni de crestere si a fost achitat cu scuza ca a facut sex inainte de competitie ! Cazul lui Contador mi se pare din aceasta categorie a suspectului , dupa 2 ani de la consumarea faptului Contador e abia acum ”sanctionat” . Dopajul insa e o ”afacere” complicata , marii sportivi au medici alaturi care stiu cum sa speculeze anumite scuze credibile pentru cazurile in care sportivii sunt prinsi dopati, sunt mereu ”inventate” noi modalitati de dopaj si substante noi care sunt dificil de depistat .
    Clenbuterolul e un medicament in primul rand , e o substanta folosita in tratamentul astmului fiindca dilata caile respiratorii insa el creste putin temperatura corpului , creste forta si intensitatea efortului ,nu e o substanta pe care sa o iei innainte de competitie si care sa faca minuni insa luata sub dozaj medical , pe termen mediu si lung poate aduce castiguri !

  2. Pana acum retineam rezultatele ciclistilor ,ba chiar l-am vazut pe Contador la Paris stand pe prima treapta a podiumului .Toata lumea il aplauda si timp de doi ani era castigator .Nu sunt fan Contador sa nu ma intelegeti gresit.
    Idea este ca toata lumea ramane cu o imagine in memorie ,dar se pare ca periodic trebuie sa fac un ‘up date’ la lista mea cu performantele ciclistilor 🙂

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.