In Olanda bicicletele sunt mai utilizate decat masinile. Se folosesc la naveta, la cumparaturi, la transportat persoane si la plimbat copiii. Pentru toate aceste activitati, olandezii au inventat o bicicleta deosebita, numita Bakfiets.

In limba olandeza bakfiets inseamna bicicleta cu cutie. Spre deosebire de alte biciclete, Bakfiets are partea din fata mult prelungita. De la butucul pedalier porneste o teava orizontala lunga de cel putin 1,5m, pana la furca din fata. Majoritatea au roata din fata de 20” pentru rezistenta mai mare, aspect mai compact si greutate mai mica. Pe aceasta teava se monteaza de obicei o cutie de lemn sau doar o platforma. Cele cu platforma se folosesc pentru transportat obiecte grele si voluminoase, iar cele cu lada sunt pentru copii si cumparaturi.

Sistemul de virare este mai complicat decat la alte biciclete. Ghidonul este montat pe o tija lunga care are capatul inferior pana sub cutie. De aici se conecteaza de furca prin intermediul unor parghii. Cand ghidonul este rotit, miscarea se transmite prin tija catre parghii, care actioneaza furca. Desi bicicleta pare mare si greoaie, se manevreaza cu mare usurinta de orice persoana. In Olanda si alte tari vecine, se pot vedea foarte des doamne si domnisoare mergand cu astfel de biciclete cu lada plina de cumparaturi sau cu 2-3 copii.

Cadrele sunt fabricate cel mai adesea din otel, dar sunt si cadre din aluminiu. Cutia este de obicei din lemn (PAL, TEGO, PFL), dar sunt si cutii din aluminiu sau mase plastice. Lungimea si latimea cutiei are diferite dimensiuni, in functie de model si de producator. Intre sa si ghidon este un spatiu mic ceea ce obliga biciclistul sa aiba o pozitie dreapta si relaxata. Pentru asta Bakfiets are ghidonul inalt si saua lata. Cel mai adesea sunt dotate cu butuci cu viteze integrate si dinam, dar suporta orice alt sistem de angrenare si franare. Alte elemente aproape obigatorii sunt luminile, aripile, portbagaj spate, protectie de lant si un crick foarte solid. Pe lada se poate monta un acoperis din plastic transparent pentru a proteja copiii si cumparaturile in caz de ploaie. Deseori se organizeaza chiar si intreceri cu aceste biciclete, de multe ori incarcate cu diverse obiecte grele.

Si in alte tari au inceput sa apara firme ce fabrica biciclete similare. Succesul olandezilor se raspandeste in intreaga lume si ar fi minunat daca toti le-am putea urma exemplul. Preturile acestor biciclete variaza intre 1500 si 2000 de euro.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.