Producatorul de suspensii RockShox a creat o tija de sa foarte deosebita. Numita RockShox Reverb, aceasta tija are un sistem de ajustare a inaltimii din mers.

Tijele de sa cu inaltime reglabila, numite dropper, au aparut de cativa ani, dar abia acum vedem un model cu adevarat reusit. De cand a aparut a primit doar laude din partea celor ce l-au folosit. La prima vedere Reverb pare o tija de sa cu suspensie. Constructiv nu difera prea mult, dar scopul sau este altul. Este formata din aluminiu 7050 iar in interior adaposteste un sistem de suspensii cu aer si ulei. Este perfect sigilat cu o garnitura tripla, pentru a impiedica patrunderea apei si a mizeriei. Deasupra are sistemul de prindere a seii, cu doua suruburi, simplu si eficient. Pe ghidon se monteaza o maneta hidraulica care este conectata de tija printr-un furtun. Maneta se poate atasa si de suportul MatchMaker, brevetat de Sram.

Inaltimea seii se poate regla doar actionand aceasta maneta. Tija are o cursa de 125mm si se poate ajusta din mers. Miscarea pistonului este foarte lina, fara joc si frictiuni inutile. Pe maneta mai exista un buton cu ajutorul caruia se regleaza viteza cu care se misca pistonul tijei la revenire.

Este foarte utila in concursurile de Cross Country (XC). Pe coborari abrupte si denivelate e mult mai sigur si eficient ca saua sa fie mai coborata. Cu o simpla apasare de buton, tija Reverb se scurteaza cu pana la 125mm, si cursa se poate continua fara a pierde timp. La finalul coborarii, o alta apasare va readuce saua la inaltimea anterioara.

RockShox a incorporat multa tehnologie in aceasta tija, ceea ce se vede si in pretul de vanzare. Reverb costa aproape 300 de euro, o suma pe care multi nu sunt dispusi sa o plateasca. Iar greutatea de 567 de grame este inca o piedica majora. Dar cei ce nu se sperie de greutate si pret, nu vor fi dezamagiti.

Tija Reverb se fabrica in mai multe variante. Diametrul exterior este de 30,9mm sau 31,6mm, iar lungimea poate fi de 355, 380 si 420mm. Exista si un model cu o cursa de 100mm si greutate mai mica.  Si maneta este oferita in doua variante, pentru mana dreapta sau pentru stanga.

1 COMMENT

  1. Chiar daca e scumpa, o sa aiba vanzari multe, catre clienti profesionisti, care participa la xc. Scuteste cateva zeci de secunde bune la coborari, care o sa fie decisive. Gramele in plus se “economisesc” de la celelalte componente, si eventual un antrenament mai intens.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.