Bicicletele cu anvelope groase, numite Fatbike, castiga din ce in ce mai multi adepti. Multi producatori au inceput sa fabrice cadre, furci, jante, anvelope ai alte piese si accesorii pentru acest tip de bicicleta. Firma Origin8 a lansat primul cauciuc pentru Fatbike, numit Devist8er. Acest caucic are dimensiunile de 26×4”, probabil cel mai lat din lume.

Anvelopele sunt fabricate in Thailanda de catre Vee Ruber si vor echipa o noua fatbike numita Crowler ce va fi lansata in primavara acestui an. Se produc doua variante, pe sarma si pe kevlar. Varianta pe sarma cantareste 2140g, iar cea pe kevlar 1850g. Se pare ca si la greuatate detin recordul mondial, ceea ce nu e tocmai de laudat. Extragreutatea lor provine din scutul de kevlar ce le face imune la pene. De fapt are doua straturi de kevlar, unul ce protejeaza intreaga suprafata dintr-o margine in alta, si inca un strat pe centrul anvelopei. Si peretii laterali sunt mult mai grosi decat la alte anvelope din aceeasi categorie.

 Aceste caracteristi la fac aproape indestructibile, cu o rezistenta extraordinara la uzura, intepaturi si taieturi. Se poate rula pe cioturi ascutite si pietre colturoase fara nici un stres, greutatea mare are si unele avantaje. Modelul cu patrate mici si dese le confera o buna aderenta si o tractiune sporita. Tesatura are o densitate de 60TPI, adica 60 de fire pe fiecare inch patrat. Pentru mers pe zapada sunt ideale, datorita profilului special si latimii mari. Umflate bine se pot rula fara probleme si pe asfalt, iar la presiune mica, practic nu au limite. Pentru terenurile cu noroi lipicios nu sunt prea indicate deoarece se incarca repede, dar in rest ofera performante bune pe orice suprafata. Bineinteles, greutatea mare a rotilor se va simti din plin, mai ales la urcari si accelerari, dar ciclistii ce iubesc aventura si sportul extrem, le vor folosi cu placere.

Pretul pentru o anvelopa Devist8er pe kevlar este de 55$, iar pentru una pe sarma este de 45$.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.