Odata cu lansarea noului site dorim sa va prezentam ce inseamna acest concept de competititie numit Clujul Pedaleaza, care se adreseaza tuturor biciclistilor, indiferent de varsta, sex, sau experienta, aparut in 2011.

Cum s-a nascut acest concept
Am fost la MTB Szilvasvarad 2010 din Ungaria si m-a uimit faptul ca erau peste 4700 de participanti la maraton, chiar daca trei zile la rand a plouat torential! Asa ca mi-am facut curaj sa vad ce au ei in plus fata de noi, din Romania. Uitandu-ma la statisticile anilor precedenti, am observat ca cea mai mare crestere le-au avut categoriile de hobby (30km) si master (70km) si aici cred eu ca se ascunde cheia succesului de la maratoanele organizate in strainatate. Atunci mi-am propus ca ceva trebuie facut si la noi,adica sa schimbam conceptia urmatoare: “MTB-ul este un sport extrem practicat doar de profesionisti”. De aici a inceput conceptul “Clujul pedaleaza”.

Cred ca ar trebui sa spun cateva cuvinte despre echipa care se afla in spatele evenimentelor “Clujul Pedaleaza”. Incep cu cel mai tanar membru fondator insa el fiind cel mai titrat, este maestru al sportului Kertesz Robert Levente multiplu campion national, European si Mondial la Shotokan, el va fi preparatorul fizic al echipei. Urmeaza Kerekes Zoltan omul fara de care nu am avea rezultate la competitii, nu am avea sit, inscrieri deci responsabilul IT, Balog Nicolaie alias Miki este vicepresedintele clubului, un bun meserias el este “omul bun la toate”. Avem si o persoana feminina in echipa, Kertesz Adela Claudia, avand functia de secretar general al clubului. Pop Ilie Florin pe care mereu il vom purta in sufletul nostru ca un bun prieten si membru fondator Clujul Pedaleaza.” ne povesteste Levente Kertesz.

Cine sunt „Clujul Pedaleaza”
Un grup de prieteni clujeni, pasionati de ciclism, care vor sa dezvolte mersul pe bicicleta, sa organizeze cat mai multe concursuri pentru iubitorii acestui sport si in acelasi timp aceste concursuri sa fie o intrunire prieteneasca intre biciclisti.
2011 a inceput cu un campionat de 6 etape din Clujul Pedaleaza si alte competitii dedicate fie copiilor, fie tuturor care au vrut sa ia parte la ele. Au fost acumulate puncte, acordate  pentru participarea la competitii sau pentru pozitia ocupata in clasament, astfel ca la sfarsitul sezonului s-a facut un clasament general. In baza acestor puncte s-a desemnat Campionul Clujul Pedaleaza editia I 2011.
Traseele sunt de dificultate tehnica redusa pentru categoria incepatori, asfel incat sa fie accesibile tuturor si pentru a incuraja participantii amatori. In functie de categoria din care fac parte concurentii nivelul de dificultate creste, aici un bun exemplu ar fi traseul etapei IV, unde riderii din categoria elite au spus ca au concurat pe un traseu aproape echivalent cu cel din Paltinis. Prin specificul sau campionatul „Clujul Pedaleaza”, doreste sa combine distractia pe bicicleta cu spiritul de competitie, cu miscarea in natura si promovarea ciclismului ca sport de masa, sa insufle curajul necesar acelor biciclisti care pana acum au avut retineri pentru a face pasul urmator spre marile competitii, sa ofere oportunitatea tuturor participantilor sa-si masoare capacitatile si propriile performante si ocazia de a impartasi cu prietenii pasiunea lor pentru biciclete, in timp ce se distreaza intr-un cadru organizat.” este mentionat pe site-ul Clujul Pedaleaza.

Ce s-a intamplat in 2011
Pe langa cele 6 etape din cupa Clujul Pedaleaza au mai fost si multe alte intalniri si evenimente. Am dori sa le amintim scurt pe toate ca o statistica a anului trecut.

Clujenii au hotarat sa se intalneasca si cu alte ocazii, ca de exemplu: nocturne in padurile din imprejurimile Clujului, “Mosul pe 2 roti”si “Cliclo Mos” in luna decembrie.

Spre surprinderea organizatorilor, concurentii le-au facut o bucurie la finalul celor 6 etape din Clujul Pedaleaza.
Clujul insa a fost mai hotarat, mai determinat, mai pasionat. Clujul a pus in miscare oameni care nici nu a avut curajul pana acum sa concureze, de la tanar la bunic, de la fiu la tatic. Si nu oricum, ci intr-o serie de sase etape! Clujul Pedaleaza a demonstrat ca se poate, cu multa munca, cu multa seriozitate si mult devotament. Tocmai de-asta, la finalul seriei, cand organizatorii au premiat primele trei pozitii din clasamentul general, la toate categoriile, noi concurentii am intrerupt ceremonia, multumita d-lui Ovidiu & Co si i-am premiat la randul nostru pe organizatori. Mie mi-a fost rezervata onoarea de a-i inmana Cupa de Recunostinta lui Levi, principalul personaj al acestei frumoase povesti, Clujul Pedaleaza, pentru “nebunia” de a pune in practica ideea conturata la Concursul Martienilor in urma cu un an, adica de a organiza mai multe concursuri sub forma de etape. Premiul nostru, al concurentilor, a fost o mica rasplata pentru toate eforturile depuse de el si voluntarii implicati si o asigurare ca povestea va continua.” povestea Elisei Miron pe blogul lui personal.

Alte mesaje primite de la concurenti si parerea lor despre acest concept:

Marius Tirle, Alien Cycling Zalau – „Clujul Pedaleaza – un nou concept de competitie care se adreseaza tuturor biciclistilor” De aici a inceput totul. In primavara lui 2011 am vazut acest text pe un site de specialitate. Fiind vorba de Cluj, automat am intrat pe site si ne-am documentat putin din ceea ce vor baietii din Cluj sa pregateasca. La prima impresie, am zis ca sunt cam optimisti pentru ceea ce si-au propus, din fericire aceasta prima impresie a disparut repede, odata ce am participat la primul concurs organizat de Clujul Pedaleaza.
In data de 15.05.2011 am pornit din Zalau spre Cluj, pentru a participa la et.II Clujul Pedaleaza. Uimiti am fost de faptul ca la concurs s-au prezentat multi rideri cunoscuti, si mai mare surpriza cand am vazut ca aceste competitii nu sunt dedicate doar amatorilor si profesionistilor, ci si familiilor cu copii, si copiilor cu varste foarte fragede. M-am prapadit de ras cand un parinte isi ajuta juniorul sa treaca linia de sosire, acesta din urma fiind mai concentrat sa isi bea lapticul din biberon, decat sa il intereseze ce se intampla in jur(nu cred ca avea mai mult de 1 an). La finalizarea zilei am realizat ca nu am participat la un simplu concurs de ciclism, ci la o adevarata sarbatoare a bicicletei, atmosfera fiind de vis.
In total am participat la 5 din competitiile organizate de baieti, toate trasee de XC, ramura care a inceput sa ma atraga din ce in ce mai mult in comparatie cu competitiile de maraton la care eram abonat. Nu pot sa aduc decat laude lui Levi si echipei lui, care a reusit sa puna la punct luna de luna cate un concurs, traseele alese fiind interesante, solicitante, si chiar spectaculoase pentru spectatori, care cu siguranta sunt tot mai atrasi in a practica ciclismul ca si hobby in primul rand.
Personal am fost impresionat de Etapa de Noapte din 18 iunie, unde a fost blocata circulatia pe o portiune insemnata din centrul Clujului, unde numarul de spectatori a depasit cu mult orice concurs de profil din tara, si unde dedicatia organizatorilor s-a vazut pe deplin. Ma bucur cand vad ca autoritatile locale sprijina asemenea demersuri, si deabia astept sa inceapa sezonul sa vedem cu ce surprize mai vin baietii. Daca ar fi sa cataloghez toate concursurile la care am participat (peste 20) Etapa de Noapte ar fi prima in preferintele mele. Mai vreau sa aduc aminte si de etapa de noapte din 05 noiembrie, care a fost parcursa in intregime pe intuneric, singurele lumini fiind cele de pe bicicletele concurentilor. Traseul nu foarte periculos, care s-a impacat foarte bine cu lipsa vizibilitatii.
De povestit asi putea sa va povestesc in zeci de pagini, dar am preferat sa fiu cat mai scurt sa nu va plictisesc.”

Sorin Simu, Timisoara – “Clujul Pedaleaza pentru mine este mult mai mult decat un concurs pe etape:
– este o scolarizare in domeniul XC-ului, am trecut de la incepatori la avansati (nu ma refer la categoriile concursului),
– este un eveniment de socializare unde mi-am facut multi prieteni si ma simt tot timpul ca in familie, desi la etapa Prolog nu cunosteam pe nimeni in Cluj.
– este un eveniment la care poti veni cu familia.
Alegerea si „prepararea” traseelor sunt foarte bine facute, fie ca sunt in parc sau padure. Nu ma gandeam ca pe un traseu de concurs ce se desfasoara intr-un parc poti acumula atatia metri altitudine, cu urcari si coborari unde ritmul cardiac si adrenalina iti urca la cote maxime. Pe mine m-au cucerit de la primele etape. De atunci drumul dintre Timisoara si Cluj numai este o bariera pentru mine in participarea la fiecare etapa.
Felicitari si multumiri echipei organizatoare ce sta la originea acestor evenimente, prin care Clujul a devenit capitala mountainbike-ului din Romania. Astept cu nerabdare evenimentele Clujul Pedaleaza de anul acesta.”

Demeter Etele, Oradea – „Seria Clujul Pedaleaza – un concept bine venit, ‘pacat’ ca in Cluj. Totusi ma bucur sa fiu din Oradea decat sa fiu de undeva mai departe. Am fost prezent la etapa de inagurare “Marsul Martienilor” din pura curiozitate, pentru ca m-a convins un coleg de echipa. A fost o experienta mai aparte sa concurez ca  unul din afara orasului dar m-am integrat repede in familia lor, participand la cateva din etapele urmatoare din seria “Clujul Pedaleaza”. Pana la urma nu conteaza de unde esti, oriunde esti binevenit sa pedalezi….asa sper. Imi place conceptul lui Levi. Deja la prima etapa au aparut concurenti si din alte orase, ne cunoastem cativa deja. Prieteni, familie, miscare, libertate sunt cuvinte cheie ale etapelor care erau organizata la standarde la care foarte multi nu ajung uitandu-se numai dupa profit. Revin, precis.”

Naghel Adrian, SUA – „Dupa ce am aflat de initiativa voastra, a celor de la Cluj, si mai nou de la Zalau, am inceput sa ne mandrim in cercurile noastre de MTBeri internationali ce suntem, ca asa cum canadienii au o Mecca la Whistler, americanii in Moab, Utah sau Kingdom Trails, Vermont, francezii la Morzine sau Pertes du Soleil, asa, si noi romanii avem un oras dedicat pentru MTB, la Cluj Napoca. Chiar si la cursele de maraton si ultra-anduranta la care am participat anul acesta v-am mentionat. Am fost surprins sa aud cat de multi ar fi interesati sa vina la noi sa incerce single-trackul mioritic! (Poate o cursa de 100 de mile in viitor?)Asa ca ma rog la Dumnezeu sa iti dea forta si sanatatea necesara sa continui, asa cum ai spus, si ma mai rog ca din ce in ce mai multi romani sa descopere benficiile si bucuriile pe care acest sport le poate aduce. Pastram legatura! Important e ca scanteia a fost aprinsa!”

Elisei Miron, Maros Sport Team – „Clujenii si nu numai, s-au bucurat de nebunia „bunicului” de a organiza concursuri adresate in primul rand celor care nu au avut curajul sa apara pe listele de start a altor competitii, fie ca nu s-au simtit pregatiti fie ca nu au fost atrasi de o astfel de idee. ‘Concursul Martienilor’ a fost inceputul unei povesti cu mai multe capitole care as spune ca a reinventat competitiile de mountainbike, asa incat a atras in joc oameni de toate varstele, de toate profesiile care au in comun hobby-ul de a pedala si carora le-a trezit instinctul de competitie. Asa s-a nascut Clujul Pedaleaza la care ma bucur ca am fost martor si sper ca povestea v-a continua in acelasi ton. Felicitari echipei Clujul Pedaleaza!”

Logigan Lucian, ProCycling Geiger Team – „Am fost doar la 2 etape din Clujul Pedaleaza, etapa 1 si etapa 3 parca cea din parcul de langa Polus , si ambele mi-au placut mult din punct de vedere al traseului si a organizarii, marcajul a fost foarte bun, singura problema cred ca a fost legata de respectarea orelor de start, am asteptat cu vreo 2 ore in plus pentru startul categoriei Elite, ceea ce e cam nasol fiind inainte de start cu pregatirea, incalzirea, emotiile etc. despre celelalte etape am auzit lucruri bune desi eu nu am participat dar stiu ca traseele au fost frumoase si interesante.”

Ce au pregatit pentru anul 2012
Levente Kertesz ne invita la toate evenimentele pregatite deja pentru acest an.  „Pentru acest an avem ambitii mari, la unele dintre concursuri dorim participare internationala cum ar fi: Maratonul Fagetului si etapa de noapte din centrul istoric al Clujului, am programat urmatoarele concursuri unde sunt asteptati toti iubitorii de biciclete: copii, incepatori, avansati, elite”

25.03.2012 – Clujul Pedaleaza – Etapa I Napolact
29.04.2012 – Maratonul Fagetului
20.05.2012 – Clujul Pedaleaza – Etapa II Skoda
25.05.2012 – Clujul Pedaleaza – Etapa de Noapte
02-03.06.2012 – Cupa Junior
18.07.2012 – Clujul Pedaleaza – Etapa III
22.07.2012 – Duatlon
26.08.2012 – Clujul Pedaleaza – Etapa IV
14.10.2012 – Clujul Pedaleaza – Etapa V
04.11.2012 – Clujul Pedaleaza – Etapa VI

Pe aceasta cale organizatorii doresc sa le multumeasca tuturor participantilor si sponsorilor.

Pe langa aceste evenimente o sa mai fie si altele cum au fost si cele din 2011 asa ca stati cu ochii pe http://clujulpedaleaza.ro sau pe pagina de Facebook.
Un topic de discutie este déjà deschis pe forumul ciclism.ro pentru a putea vedea si acolo stirile de la fiecare concurs Clujul Pedaleaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.