Ne face plăcere să anunțăm începutul unui parteneriat între cel mai important site de ciclism  și cea mai bine organizată cursă de șosea din Romania.

Turul Ciclist al Sibiului 2012 –Ediţia a 2-a va avea loc în perioada 04-08.07.2012 şi intenţionează a fi unul dintre cele mai populare evenimente în aer liber din România.

Competiţia este organizată de Clubul Sibiu Sport Project şi Primăria municipiului Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Consulatului General al Germaniei la Sibiu şi al Consulatului Onorific al Austriei la Sibiu

Turul Sibiului este unic ca traseu, profil şi condensare a dificultăţilor sportive precum şi a spectaculozităţii. În numai 5 zile cursa reuşeşte să acopere cele mai importante puncte de interes geografic, istoric şi turistic ale centrului României, fapt care a avut rezonanţe peste aştepări în interiorul şi în afara ţării, după cum o atestă numeroasele reacţii pe bloguri, în presa naţională şi internaţională la capătul primei ediţii din 2011.

La ediţia 2012 rutierii vor parcurge peste 450 de km, vor străbate 3 judeţe şi vor sosi printre altele şi  la Păltiniş, staţiunea situată cea mai mare altitudine din România (1442 m). De asemenea, Turul deţine o serie de premiere cicliste pe plan naţional: cea mai înaltă etapă din România (etapa a III-a, sosire la Bâlea Lac) şi o etapă care trece prin centrul geografic al ţării (etapa I).

Structura competiţiei promovează valori comune celui mai greu sport din lume şi oricărei întreprinderi care are ambiţia de a atinge marea performanţă:

prologul se adresează excelenţei individuale în interiorul unui spaţiu al valorilor de patrimoniu: contratimp individual în celebrul Centru Istoric al Sibiului, un traseu care întâlneşte Biserica Evanghelică, primul muzeu din ţară al farmaciei, Muzeul Bruckenthal, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Biserica Catolică, fiind astfel pus în valoare de monumente ale culturii şi turismului într-una dintre zonele de maximă civilizaţie ale României

etapa I este una dintre cele mai frumoase, dificile şi valorizante care pot fi imaginate: un traseu al efortului de durată şi de calitate într-un traseu cu mari rezonanţe spirituale, plecând de la Sibiu, fostă capitală culturală a Europei, trecând centrul geografic al României în apropiere de Agnita, pe la poalele uneia dintre cele mai spectaculoase cetăţi necucerite, Cisnădioara, apoi prin Răşinari, localitatea natală a scriitorului şi filozofului Emil Cioran şi a poetului şi politicianului Octavian Goga, pentru a se încheia, după 185 de kilometri şi o teribilă ascensiune, la Păltiniş, locul plin încă de rezonanţele filozofice ale lui Constantin Noica.

etapa a II-a este cea a efortului colectiv care poate influenţa decisiv orice ambiţie e unui succes personal în orice fel întreprindere, incluzând în cazul de faţă victoria în Turul Sibiului – contratimp pe echipe, în care formaţiile se lansează compact şi se înfruntă prin intermediul cronometrului, una dintre cele mai spectaculoase probe ale ciclismului, de maximă viteză, un exerciţiu care impune coordonare, armonizare, susţinere reciprocă

etapa a III-a reprezintă maximul posibil din punct de vedere ciclist în acest moment în România, pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri europene, despre care Jeremy Clarkson de la Top Gear spunea că e „The Best Road in the World”: cele mai lungi căţărări (aprox 25 km, diferenţă de nivel de aproape 1400 metri), cele mai dure pante, cu un maxim de 12,5%, şi cel mai înalt punct de sosire, Bâlea Lac, 2024 metri. Este etapa regină a Turului Sibiului, cu una dintre cele mai grele ascensiuni care pot fi văzute în lumea ciclismului, la nivelul celor mai dificile din Turul Franţei; practic într-o asemenea etapă, care poate fi transformată într-o sărbătoare uriaşă prin prezenţa a mii de oameni pe parcurs, se poate câştiga sau pierde cu cea mai mare probabilitate cursa

etapa a IV-a, etapa ultimei şanse, etapa unor mari tradiţii legate de Mărginimea Sibiului, manşa în care pot fi răsturnate clasamentele presupuse definitive printr-o acţiune curajoasă la începutul zilei, sau etapa unor insistente evadări ale celor care nu vor să plece cu mîna goală, la capătul căreia vom cunoaşte învingătorul final al Turului Sibiului, cu sosirea festivă într-o zi de duminică.

Turul Sibiului este un ambiţios demers către un eveniment de calitate europeană, dovadă că încă de la început a fost inclus în calendarul competiţional al Union Cycliste Internationale (UCI) la categoria 2.2,  în 2012 urmând a alinia la start peste 140 de rutieri din 22 de echipe naţionale şi continentale.

 

 

În esenţă, Turul Ciclist al Sibiului este:

-competiţia ciclistă cu cele mai mari premii şi cu cel mai mare buget organizatoric din România

-competiţia cu cele mai multe echipe si cel mai mare număr de ciclişti din România

-competiţia cu cel mai variat traseu raportat la intervalul de timp şi cea mai diversificată în privinţa caracterului etapelor (contratimp individual, contratimp pe echipe, sosire in altitudine, etape urbare)

În plus, există şi o multitudine de evenimente conexe, ce alcătuiesc împreună cu Turul Ciclist un adevărat Festival al bicicletei.

 

Echipele care vor participa la Turul Ciclist al Sibiului 2012:
PRO CYCLING GEIGER TEAM – Romania
LOTTO BODYSOL P.C.W. – Belgia – CONTINENTALA
CK BANSKA BYSTRICA- SLOVACIA
ASTANA TRACK TEAM -KAZAKHSTAN
TEAM FROY TREK – NORVEGIA
TEAM CERONE RODMAN – ITALIA
RESTOREEBH ELSHOF CT- OLANDA
BIKE AID CYCLING TEAM -GERMANIA
SP TABLE WARE – Grecia – CONTINENTALA
SERBIANATIONAL TEAM -Serbia- CONTINENTALA
DIFFERDANGE MAGICFOOD-LUXEMBOURG  CONTINENTALA
TUSNAD CYCLING TEAM -ROMANIA  CONTINENTALA
KONYATORKU SEKERSPOR – VIVELO – Turcia – CONTINENTALA
MATRIX RACING TEAM – GERMANIA
RUITER DAKKAPELLEN WIELERTEAM – OLANDA
TELENET FIDEA- BELGIA  CONTINENTALA
NESSEBAR -BULGARIA
ISD LAMPRE – Ucraina – CONTINENTALA
TC CHROBRY FELT GLOGOW – Polonia
MAZICON BUCURESTI -Romania
DINAMO BUCURESTI -Romania
TEAM ROADSIGN – BROTHERS BIKE – Germania
TEAM ONECO-MESTERHUS – Norvegia – CONTINENTALA
UNION RAIFFEISEN RADTEAM TIROL-AUSTRIA
HEMUS 1896 TROYAN -Bulgaria
ORA HOTELS CARRERA – Ungaria – CONTINENTALA

 Acestă ediţie constituie şi un criteriu de calificare a Turului Ciclist al Sibiului pentru accederea în următoarea categorie valorică a curselor UCI, adică 2.1, ceea ce ar permite invitarea celor mai puternice echipe din circuitul World Tour, inclusiv cele ce participă în Turul Franţei al Italiei sau al Spaniei.

Pagina oficială a competiției: http://www.ciclism.sibiu.ro/

1 COMMENT

  1. Frumoasa prezentarea! Sunt incantat ca si in Romania, de o vreme incoace au loc din ce in ce mai multe competitii cicliste. Iar aceasta pare sa fie intr-adevar una de top. Dintre cele de sosea, am asistat pana acum doar la Turul Romaniei si la Turul Tinutului Secuiesc, dar pe aceasta as vrea cu adevarat sa o vad, macar o etapa. Felicitari organizatorilor!
    Am si doua intrebari:
    1.Tinand cont ca e o cursa de doar cinci zile, nu sunt cam “multe” doua sesiuni de contratimp? Este adevarat, si in marile tururi uneori prologul este tot un contratimp, insa acolo competia dureaza trei saptamani.
    2. Ma poate lamuri si pe mine cineva ce inseamna de fapt o echipa continentala? Este o echipa de liga a doua sau a treia care nu are un buget corespunzaor sau suficiente puncte ca sa intre in categoria World Tour?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.