Sistemele de hidratare sunt compuse dintr-o pungă cu capac la care este conectat un furtun. Se transportă în rucsac și permit ciclistului să bea apă din mers.

Punga este dintr-un material plastic foarte rezistent, are o formă alungită și este transparentă, având la capătul superior un capac cu filet și garnitură iar la capătul inferior un furtun. La unele modele furtunul este detașabil și se atașează de pungă prin intermediul unei presetupe, alte modele având furtunul încorporat. Majoritatea rucsacilor de ciclism au un compartiment special pentru pungă, dar în lipsa unui rucsac de ciclism, punga se poate introduce în orice alt tip de rucsac. Furtunul este suficient de lung pentru a putea ajunge de la fundul rucsacului până în dreptul gurii. De obicei pe breteaua rucsacului de ciclism există o clemă de care se agață capătul furtunului pentru a fi cât mai aproape de gură. Există rucsaci la care furtunul se poate monta numai pe una din părți (dreapta sau stânga) dar sunt și modele cu prinderi pe ambele părți. Așadar cu ajutorul acestor sisteme de prindere pe rucsac se poate bea apă din mers fără a se lua mâinile de pe ghidon. La capătul furtunului este o valvă ce nu permite lichidului să curgă atunci când nu este folosit. Valva se deschide prin răsucire iar capătul valvei este din silicon, cu o despicătură în vârf. Pentru a bea, valva se strânge între dinți iar despicătura se desface permițând apei să curgă. Unele modele au valva poziționată la unghi drept față de furtun pentru un acces mai ușor.

Sistemul de hidratare este foarte util în concursuri, unde practic fiecare secundă contează. Multe cadre de bicicletă au montate un singur suport de bidon, ceea ce e insuficient pentru o zi călduroasă de vară, când chiar și 2-3 bidoane de apă nu sunt deajuns. Rucsacul cu apă este așadar extrem de util în astfel de situații. Capacitatea pungii variază între unu și trei litri, utilizatorul putându-și alege acea mărime potrivită care împreună cu bidoanele de pe cadru pot asigura provizia de apă pentru o zi întreagă. Este tototdată evident că un astfel de sistem este mai mult decât necesar în zonele nelocuite unde sursele de apă sunt rare. În plus, punga cu apă rece păstrează o temperatură mai scăzută în zona spatelui și diminuează transpirația. Pentru a menține apa rece mai mult timp, în pungă se pot introduce cuburi de gheață sau punga se poate înveli cu materiale termoizolante. E recomandabil ca și furtunul să fie izolat în același mod pentru a beneficia de un plus de confort.

Punga trebuie spălată după fiecare tură deoarece după un timp există posibilitatea să capete un miros neplăcut sau chiar pete de mucegai. Pentru o spălare eficientă se folosește o lingură de bicarbonat, una de înălbitor și una de sare. Se dizolvă substanțele în apă și se toarnă în pungă. Se lasă cel puțin o zi agitând din când în când. Pentru eliminarea mirosurilor se pot folosi la alegere: zeamă de lămâie, oțet sau apă de gură. După spălare se clătește bine, se usucă complet și se păstreză umflată. Nu este indicat ca depozitarea pungii să se facă lângă obiecte ascuțite și contondente. Totodată e recomandat ca punga să nu fie utilizată cu lichide fierbinți deoarece acestea pot deteriora garniturile.

Cele mai renumite firme producătoare sunt Camelbak, Deuter, Dakine, Evoc, Hydrapak, Mole, North Face, Nalgene, Platypus, Vaude. Prețurile (doar pentru pungă) pot ajunge până la 200 lei pentru modelele de top, dar există disponibile și modele pentru un buget mai mic (aprox. 50 lei).

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.